Gemeente Twenterand


Kindercentrum, dierenkliniek en sportzaal krijgen duurzame energie

Donderdag 7 oktober 2004 werd het laatste deel van het 65 meter diepe leidingsysteem voor de verwarming van een kindercentrum, een dierenartspolikliniek en een sportzaal (KDS) in de Weemelanden Zuidoost te Vriezenveen de grond ingeboord. Hiermee is de eerste stap voor de toepassing van duurzame energie in Twenterand gezet.

Voordelen
Naast het feit dat duurzame energie wordt toegepast heeft het warmtepompsysteem een laag energieverbruik, zijn er geen radiatoren nodig en levert het systeem een aangename warmteverdeling.

Hoe werkt het?
Het principe van de warmtepomp is gelijk aan bijvoorbeeld de werking van een koelkast. Warmte wordt onttrokken uit de omgeving (bij de warmtepomp is dit het grondwater). Deze warmte verwarmt de vloeistof in een gesloten systeem dat vervolgens door een compressor wordt verdicht waardoor warmte ontstaat waarmee de vloerverwarming wordt verwarmd. De vloeistof in het gesloten systeem wordt vervolgens geëxpandeerd (verlaging van de druk) waardoor het condenseert en afkoelt. Voor de onttrekking van warmte uit het grondwater is een ondergronds leidingsysteem vereist. Het laatste deel van dit systeem werd 7 oktober de grond ingeboord.

In het gemeentelijke milieubeleidsplan heeft de gemeente zich tot doel gesteld om meer gebruik te maken van duurzame energiebronnen. De gemeente hoopt dat bedrijven en particulieren in de gemeente dit initiatief zullen volgen en meer gebruik zullen maken van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en aardwarmte.