Gemeente Den Helder

07-10-2004
Van hondenpoep tot brandveiligheid
Workshop Programmatisch Handhaven

Hoeveel risico loop je als mensen zich niet houden aan het hondenpoepbeleid? Waarschijnlijk niet veel: je kunt per ongeluk in de hondenpoep staan en dan moet je je schoenen schoonmaken. Veel meer risico loop je als de gemeente de regels voor brandveiligheid niet meer controleert, dat mag duidelijk zijn. Rampen als Volendam en Enschede hebben ons laten zien hoe belangrijk het is dat de overheid controleert of mensen zich aan de regels houden.

Programmatisch Handhaven
Een gemeente heeft veel handhavingstaken: dat blijft niet bij het controleren op regels van het hondenpoepbeleid en brandveiligheid. Ook bomen kunnen niet zomaar worden gekapt en woningen kunnen niet zomaar worden verbouwd. We kunnen niet alle regels even intensief controleren. Daarvoor is niet genoeg menskracht en niet voldoende geld. Dus moeten we keuzes maken. De ene handhavingstaak krijgt meer aandacht en wordt anders uitgevoerd dan de andere handhavingstaak. Om dit voor iedereen helder en duidelijk te maken is de gemeente bezig met, zoals dat genoemd wordt, programmatisch handhaven. Dat betekent dat wij een programma gaan maken waarin al onze handhavingstaken komen te staan en welke taken prioriteit hebben.

Risicoanalyse
Die prioriteiten kiezen we niet zomaar; daarvoor gebruiken we een risicoanalyse. Die geeft aan hoeveel risico je loopt op schade als je de regels niet controleert. Dit kan gaan over schade aan de gezondheid van mensen of de fysieke veiligheid, maar ook over schade aan de natuur. Bij de ene taak is dit risico hoger dan bij de andere. Op basis daarvan kun je aangeven welke handhavingstaak meer aandacht zou moeten krijgen. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over de prioritering van alle taken. Het doel van het handhavingsprogramma, waarin dit straks allemaal staat, is het waarborgen van een veilige omgeving van onze inwoners.
Overigens staan in het programma alleen de taken die te maken hebben met de regels die de gemeente controleert, zoals de regels voor het kappen van bomen, het verbouwen van woningen en de regels voor brandveiligheid. Taken die niet bij de gemeente horen, maar bijvoorbeeld bij de politie, zoals het controleren op te hard rijden, komen niet in dit handhavingsprogramma te staan.

Workshop
Natuurlijk kunnen wij dit handhavingsprogramma niet alleen maken. Ambtelijk hebben we al wat voorwerk gedaan. Hieruit is een prioritering van taken gekomen. Deze resultaten hebben we besproken met belangrijke partners, zoals de politie, de provincie en Landschap Noord-Holland. Voordat we echter het programma aan de gemeenteraad voorleggen, willen we onze resultaten graag bespreken met bewonersorganisaties, ondernemersorganisaties en andere vertegenwoordigers van onze gemeente. Daarom organiseren wij op maandag 25 oktober a.s. een workshop. Hierin leggen wij de resultaten voor aan de deelnemers om te zien of we op de goede weg zitten.

Aanmelden en informatie
Veel organisaties en verenigingen hebben al een uitnodiging ontvangen om de workshop bij te wonen. Heeft u geen uitnodiging ontvangen en denkt u dat uw organisatie een goede bijdrage kan en wil leveren? Neemt u dan contact op met de projectleider Programmatisch Handhaven, de heer F. Makker. Bij hem kunt u ook terecht voor meer informatie over de workshop en over het handhavingsprogramma. U kunt hem telefonisch bereiken via (0223) 678635, of via e-mail f.makker@denhelder.nl