CDA

CDA
07-10-04
Staatssecretaris Karien van Gennip: Kabinet heeft weer hart voor een sterke industrie

Het kabinet gaat zich inzetten voor een sterke industrie door bedrijven meer ruimte te geven om door te groeien. Dat blijkt uit de kabinetsbrede Industriebrief die staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De voorgestelde maatregelen zullen het groeivermogen van de economie duidelijk stimuleren.

"De industrie is de ruggengraat van de economie, cruciaal voor het groeivermogen van de Nederlandse economie. Zonder industrie, en natuurlijk in het verlengde hiervan de ondernemingen in de dienstverlening, is er uiteindelijk geen economische groei mogelijk.. De industrie in Nederland omvat immers bijna 50% van de toegevoegde waarde en werkgelegenheid van de Nederlandse economie. Het kabinet gaat zich daarom inzetten voor een sterke industrie door bedrijven meer ruimte te geven te kunnen doorgroeien. We hebben de afgelopen jaren de industrie te weinig gekoesterd. Dit kabinet wil laten zien dat we de industrie weer in de armen sluiten. Niet zoals dat vroeger ging, via steun aan noodlijdende bedrijven, neen we gaan nu juist de krachtige sectoren stimuleren om hun groeikansen te optimaliseren. En een krachtige industrie biedt werk voor hoog- en laaggeschoolden."

"De Industriebrief markeert de overgang van een afstandelijke naar een bij het bedrijfsleven betrokken overheid. Dit heeft er toe geleid dat we beseffen dat het "10 voor 12"is. Maar de industrie en de overheid moeten samen optrekken om die kansen ook te verzilveren. Ons ondernemingsklimaat verslechtert, waardoor bedrijven steeds vaker tegen barrières oplopen. Ik heb de klachten vanuit het bedrijfsleven daarover zeer ter harte genomen. Het industriebeleid is er dan ook op gericht die barrières te slechten. Om ondernemers de wind in de zeilen te geven."

Speciale aanspreekpunten
Zo komen er bij het rijk speciale aanspreekpunten voor de industrie. Met name bij het ministerie van Economische Zaken, maar ook bijvoorbeeld bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, waar een aanspreekpunt komt voor de agrosector. Door middel van deze aanspreekpunten komen bedrijven en overheid samen om concrete knelpunten te bespreken, op te lossen en daardoor economische kansen te benutten

Wet- en regelgeving
Aanscherpen van de toetsingprocedure van het Meldpunt Voorgenomen Regelgeving: met het aanscherpen van de toetsingsprocedure zullen de effecten van wet- en regelgeving consequenter op de concurrentiepositie van het bedrijfsleven in beeld worden gebracht. Ook gaat het kabinet de administratieve lasten voor ondernemers verder verminderen. Nieuwe Europese wet- en regelgeving wordt voortaan in principe één op één overgenomen, zonder verdergaande nationale wetgeving.

Innovatie
Om vooral het vernieuwingsvermogen van de industrie een impuls te geven is in 2005 25 miljoen euro extra beschikbaar voor de Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk (WBSO). Deze extra middelen worden ingezet om procesinnovatie bij bedrijven te bevorderen. Voor 2006 wordt bekeken of de WBSO verder aangepast moet worden om vernieuwing van productie- en bedrijfsvoeringsprocessen mogelijk te maken.

Verbetering wil het kabinet de kennis in het MKB verder benutten, onder andere via innovatievouchers en de bevordering van de (regionale) kenniscirculatie. In samenwerking met het Innovatieplatform wil ik zogenoemde sleutelgebieden stimuleren. Dat zijn terreinen waarop Nederland een uitstekende positie heeft wat betreft zowel kennis als bedrijvigheid, zoals water, bloemen en logistiek
Om de publiek-private samenwerking te versterken op innovatiezwaartepunten en regionale netwerkvorming zal in 2005 de bestaande regeling Innovatiesubsidies Samenwerkingsprojecten (IS) meer op thema's ingezet gaan worden..

Starters
De Borgstellingsregeling voor het MKB (BBMKB) wordt verruimd door het garantiepercentage aan starters te verhogen van 66,7% tot 80%. Staatssecretaris Van Gennip hoopt hiermee meer mensen te stimuleren een eigen bedrijf te beginnen.