Gemeente Gouda



datum: 6 oktober 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Hennie Castelein
telefoon: 0182 - 588393

begraafplaats IJsselhof wordt uitgebreid

Begin 2008 is begraafplaats IJsselhof vol. Het college van burgemeester en wethouders ziet zich genoodzaakt om de begraafplaats uit te breiden naar het IJsselpark. Het principebesluit is nu reeds genomen, omdat de gemeente de tijd tot 2008 hard nodig heeft om alle voorbereidingen te kunnen treffen.

Begin 2008 is de begraafplaats IJsselhof zo goed als vol. Dit is de uitkomst van een onderzoek dat in 2004 is uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. In dit onderzoek is rekening gehouden met de ruimte die nu aanwezig is, de ruimte die nog gecreëerd kan worden door ruimingen en het verwachtte aantal begravingen en crematies in de komende jaren.

Gemeenten hebben een wettelijke verplichting om begravingen en asbestemmingen op ieder moment plaats te kunnen laten vinden. Daarom heeft het college opdracht gegeven om te bekijken op welke manier IJsselhof kan worden uitgebreid. Ook is gekeken of er wellicht elders binnen de gemeentegrenzen geschikte ruimte is voor een nieuwe begraafplaats. Vastgesteld is dat het IJsselpark, grenzend aan IJsselhof, de meest geschikte locatie is.

uitbreiding naar IJsselpark

Bij de aanleg van begraafplaats IJsselhof medio vorige eeuw, is al rekening gehouden met de mogelijkheid om het IJsselpark bij de begraafplaats te betrekken. De aula ligt centraal als begraafplaats en park worden samengevoegd, waardoor de maximaal te lopen afstand ook bij een uitbreiding klein blijft. Andere argumenten die de keuze voor uitbreiding op het gebied van het IJsselpark onderbouwen zijn; de ondergrond, de op eenvoudige wijze te creëren drooglegging en de reeds aanwezige voorzieningen. In vergelijking met andere gebieden biedt dit een ideaal uitgangspunt voor de uitbreiding van de begraafplaats. De huidige bestemming van het IJsselpark dient hiervoor te worden gewijzigd. Naar verwachting vindt deze procedure in de loop van 2005 plaats.


- einde bericht -