Ingezonden persbericht


Persbericht

6 oktober 2004

Misbruik door Hulpverleners (MdH) 1 jaar online

AMSTELVEEN - Op zondag 3 oktober jl. vierde de site www.misbruikdoorhulpverleners.nl zijn eenjarig bestaan. Zeer waarschijnlijk is dit het eerste initiatief van zijn soort binnen Europa. Na een jaar online te zijn bestaat de website nu uit ca. 180 pagina's. In de afgelopen maanden werd de site door gemiddeld 50 bezoekers per dag bezocht. Ruim de helft betreft terugkerende bezoekers. Uit onze websitestatistieken valt te concluderen dat het onderwerp ´misbruik door hulpverleners´ c.q. ´grensoverschrijdend gedrag (GOG) door professionals´ interessant is voor een groter publiek.

De website wordt onder andere bezocht door slachtoffers van GOG, professionals, instanties, zorginstellingen en universiteiten. Per week nemen gemiddeld 2 á 4 bezoekers contact met ons op. Wekelijks kloppen 1 á 2 slachtoffers van GOG voor het eerst bij ons aan. Het merendeel is misbruikt binnen de gezondheidszorg. Ons initiatief richt zich voornamelijk op deze sector en daarbinnen op de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De thema´s seksueel misbruik in het onderwijs/de sport, de kerken en op de werkvloer komen echter ook aan bod.

Onze website is vooral gericht op preventie van grensoverschrijdend gedrag door hulpverleners, waarbij het gaat om seksueel, psychisch, emotioneel en fysiek GOG. Dit doen wij voornamelijk door wetenschappelijk gefundeerde en ervaringsdeskundige informatie te verstrekken. Door het verzamelen van nieuwsberichten en rechterlijke uitspraken hopen wij dat de website in de toekomst ook als een soort 'checkpoint' voor instellingen kan dienen bij het nemen van beslissingen m.b.t. het in dienst nemen van nieuw personeel. Tevens fungeert de website als landelijk meldpunt. Slachtoffers van GOG kunnen naast informatie ook enige steun bij elkaar vinden door deel te nemen aan De Warande, de e-mail supportgroep van Misbruik door Hulpverleners. Bovendien kunnen zij op ons prikbord een oproep plaatsen. Op die manier kunnen zij op zoek gaan naar lotgenoten in hun regio en/of slachtoffers van dezelfde pleger.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt al jaren dat ongeveer 10% van alle hulpverleners ooit in zijn/haar carrière seksueel contact met een cliënt/patiënt heeft. In de meeste gevallen gaat het helaas niet om een eenmalige misstap maar om structureel onethisch en onprofessioneel gedrag dat bovendien strafbaar is. Slachtoffers lijden meestal in sterke mate en langdurig onder de gevolgen van het ondergane machts- en vertrouwensmisbruik. Om wille van het grote aantal slachtoffers, het gebrek aan informatie en steun op dit gebied en de gebleken behoeften in deze zijn wij van plan binnen de aankomende maanden de Stichting Misbruik door Hulpverleners op te richten.

Wij hopen dat in de toekomst meer aandacht voor deze problematiek zal ontstaan. Verder hopen wij dat de vele mythes die over GOG in omloop zijn plaats zullen maken voor gefundeerde kennis. Toename en verbetering van preventieve maatregelen evenals adequater beleid zou ervoor kunnen zorgen dat het hoge percentage machtsmisbruik plegende professionals in de loop der jaren zal dalen en minder slachtoffers zullen ontstaan. Helaas valt er nog heel veel te doen op dit gebied. De huidige situatie omtrent GOG kan in diverse opzichten slechts schrijnend genoemd worden. Voor verbetering van deze situatie willen wij ons dan ook blijven inzetten.

Met vriendelijke groet,
Jeannette,
redactie MdH

-------------------
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht