Keuringsdienst van waren


Besmetting kip en rauw vlees in 2003 gedaald

Oct 6 2004

De VWA controleert jaarlijks de besmetting van kip en vlees van diverse diersoorten. In 2003 was het aantal besmettingen beduidend lager dan in 2002.

In 2003 is in de monsters kippenvlees bij 11 procent de salmonellabacterie aangetroffen en bij bijna 26 procent de campylobacterbacterie. Dit is een duidelijke daling in vergelijking met het jaar 2002. Toen werd bij 13 procent van het kippenvlees de salmonellabacterie aangetroffen en bij 31 procent de campylobacterbacterie.

Rund- en varkensvlees is in 2003 duidelijk minder besmet met de salmonellabacterie dan in 2002. Van de ruim 970 monsters was minder dan 1 procent van het rundvlees besmet en bijna 5 procent van het varkensvlees. In 2002 was de salmonellabacterie aanwezig in 3 procent van het rundvlees en in 10,5 procent van het varkensvlees. De veroorzaker van de 'hamburgerziekte', een gevaarlijke coli-bacterie werd in geen van de monsters aangetroffen.

Hoe minder bacteriën er voorkomen op een stuk vlees, hoe kleiner de kans op een voedselinfectie. De VWA streeft onverminderd naar deze risicoreductie. De consument heeft echter ook een verantwoordelijkheid. Het blijft van groot belang dat vlees voldoende verhit wordt zodat aanwezige bacteriën dood gaan voordat vlees gegeten wordt. Veel voedselinfecties kunnen zo voorkomen worden. Besmetting van keukenmaterialen met rauw vlees, waardoor de bacteriën op andere voedingsmiddelen (sla, paprika etc.) worden overgebracht moet worden vermeden.

Het ministerie van VWS bereidt een norm voor die bepaalt dat kip in 2007 geen campylobacter- en salmonellabacteriën meer mag bevatten. De VWA overlegt met de ministeries van VWS en LNV wat de norm betekent voor toezicht en controle.