UNETO-VNI

Brandrisico in hoogbouw kan aanzienlijk worden beperkt

Brancheorganisaties maken zich sterk voor brandvrije bekabeling

Vooral in hoge, grote gebouwen met een kantoor- of publieksfunctie, zoals ministeries, kantoorverzamelgebouwen, ziekenhuizen en hotels, vormen de verticale kabelkokers een aanzienlijk risico voor brandverspreiding en rookontwikkeling. Dat geldt ook voor de horizontale kabelgoten en kokers in bijvoorbeeld productiebedrijven. Dat risico is gemakkelijk terug te brengen als voor zulke situaties voortaan brandveilige bekabeling zou worden voorgeschreven. Dat is in tal van Europese landen al het geval, maar Nederland loopt achterop.

De brancheorganisaties UNETO-VNI (installateurs) en NEDEK (kabelfabrikanten) hebben samen met kennisinstituut ISSO vandaag, tijdens de Nationale Elektro Dag 2004 te Maarssen, een convenant ondertekend om brandrisico's effectief te bestrijden. Zij doen dit door informatie over de brandveiligheid van bekabeling en kabelkanalen te verzamelen en ter beschikking te stellen aan overheden en bouwpartners zoals architecten, constructeurs, adviseurs en installateurs. Ook werken zij aan het versneld oprichten van het Platform Brandveiligheid Bouwsector.

Zelfs een kleine brand in een kabelkoker, bijvoorbeeld ontstaan door kortsluiting, kan grote gevolgen hebben. Als de kabels gaan smeulen of zelfs ontvlammen, ontstaat een schoorsteenwerking in de kabelkoker, die de brand voortplant. Bovendien produceren de brandende kabelmantels rook en gassen. Dit kan risico's voor de mensen in het gebouw opleveren, zelfs al zijn de kabelkokers voorzien van brandwerende manchetten om vuur en rook tot een enkel compartiment te beperken.

Kabelfabrikanten hebben al voldoende halogeenvrije (= brandveilige) kabels in hun leveringsprogramma's. Installatiebedrijven maken de installaties en de bekabeling, maar hebben geen invloed op de bouwkundige aspecten (zoals te krappe leidingkokers en compartimentering). Zij monteren de gebruikelijke kabels, tenzij anders voorgeschreven. En daar gaat het nu om. Als de fabrikanten met behulp van kennisinstituut ISSO aan opdrachtgevers en ontwerpers helder maken hoezeer halogeenvrije kabels kunnen bijdragen aan het verminderen van brandrisico en als de installateurs opdracht krijgen die te monteren is er al veel bereikt. Niet onkunde, maar onwetendheid leidt ertoe dat onnodige risico's blijven bestaan.

UNETO-VNI zet met dit convenant haar traditie voort, vanuit haar eigen branche bij te dragen aan alle beschikbare mogelijkheden om het wonen, werken en recreëren veiliger te maken voor mens en omgeving. Daartoe dient ook de AKP voor woninginstallaties, die nog dit jaar in een beslissend stadium zal komen.

17)Einde persbericht

19)