Raad voor Werk en Inkomen


Nieuws/Persbericht

Den Haag, 6 oktober 2004

Aard en omvang jeugdwerkloosheid nog steeds onderschat RWI: tienduizenden werkloze jongeren onbereikbaar voor arbeidsmarktbeleid

Uit een analyse van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) blijkt dat vele tienduizenden werkloze jongeren buiten het bereik van het arbeidsmarktbeleid vallen. Dit komt vooral omdat zij niet bij het CWI staan ingeschreven. Hierdoor zijn deze jongeren onbereikbaar voor allerlei bemiddelings- en scholingsactiviteiten. De RWI concludeert hieruit dat de problematiek van de jeugdwerkloosheid nog steeds onderschat wordt. Op dit moment zijn ongeveer 130.000 jongeren problematisch werkloos.

Het CBS en het CWI hanteren verschillende definities, criteria en telwijzen om de hoogte van de jeugdwerkloosheid te bepalen. Beide instanties hebben daarvoor goede argumenten, werkloosheid is immers een relatief begrip, maar het nadeel is dat het totaalbeeld verwarring oplevert.
Om helderheid te scheppen over omvang en aard van de jeugdwerkloosheid, heeft de RWI alle jongeren die níet op school zitten en géén baan hebben tegen het licht gehouden. Dit is gebeurd in samenwerking met het CBS en het CWI. De RWI heeft geanalyseerd welke jongeren dermate problematisch werkloos zijn, dat ze actief moeten worden benaderd met een scholings- en bemiddelingsaanbod. Hierbuiten vallen dan bijvoorbeeld jongeren die te ziek zijn om te werken en jongeren die nog in deeltijd een opleiding volgen.

De RWI komt op basis van gegevens over 2003 tot de volgende vier groepen jongeren die problematisch werkloos zijn. Als deze jongeren niet via arbeidsmarktbeleid geholpen worden, bijvoorbeeld naar een vervolgopleiding, stage of baan, is het risico groot dat tussen hen en de arbeidsmarkt een onoverbrugbare kloof ontstaat:
* 57.000 jongeren zijn actief op zoek naar een baan; dit zijn de actieve zoekers.

* 19.000 jongeren zouden op korte termijn kunnen beginnen met werk, maar om onduidelijke redenen doen ze dit nog niet: de passieve zoekers.

* 16.000 jongeren staan vanwege zorgtaken buiten onderwijs en arbeidsmarkt. In de (nabije) toekomst moeten zij zich echter toch op de arbeidsmarkt melden; dit zijn de jonge zorgers.
* 16.000 jongeren willen om onduidelijke redenen geen werk: de groep die niet naar werk zoekt en ook niet wil werken.

In totaal zijn dit bijna 110.000 problematisch werkloze jongeren die onder het bereik van arbeidsmarktbeleid zouden moeten vallen. (Doorgetrokken naar 2004 is de inschatting dat het nu inmiddels gaat om ongeveer 130.000 jongeren).
Opvallend is echter dat van die 110.000 problematisch werkloze jongeren, ruim 70.000 zich niet bij het CWI hebben ingeschreven. Deze jongeren zijn daardoor nauwelijks bereikbaar voor het arbeidsmarktbeleid. Van de meest kansrijke groep, de actieve zoekers, is bijna de helft in beeld bij het CWI. De meest zorgelijke categorie, de niet willers, valt bijna volledig buiten het bereik van het CWI. De RWI heeft de analyse overhandigd aan de Overleggroep Jeugdwerkloosheid, die de bewindslieden van SZW en OCW en de Taskforce Jeugdwerkloosheid vanuit de praktijk informeert over knelpunten in de bestrijding van de jeugdwerkloosheid.

Klik hier voor de integrale analyse.

De Raad voor Werk en Inkomen is het overleg- en adviesorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI adviseert de bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over arbeidsmarktbeleid. Doel van deze adviezen is een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Een andere taak is het vergroten van transparantie en kwaliteit op de reïntegratiemarkt.

Voor de redactie,