Provincie Overijssel

Monitor veiligheidsbeleving legt basis voor veiligheid

Weten wat er leeft onder de mensen is de centrale gedachte achter 'Meten is weten'. Dat is de titel van een handleiding voor Overijsselse gemeenten om te onderzoeken hoe inwoners de veiligheid in hun omgeving beleven.

Uit de statistieken van onder andere politie en brandweer valt af te leiden wat er op veiligheidsgebied in de samenleving gebeurt en wat er gemeld wordt. Maar daarnaast is het van belang zicht te hebben op wat bewoners vinden van de veiligheid in hun directe woonomgeving, dorp of stad. Betrouwbare cijfers hierover vormen samen met gegevens uit andere bronnen de basis voor een goed veiligheidsbeleid.

Iedere gemeente krijgt regelmatig signalen over hoe veilig of onveilig burgers zich voelen in hun directe omgeving. Op avonden van dorpsraden of wijkplatforms staat het onderwerp veiligheid regelmatig op de agenda. Maar hoe maak je gevoelens over veiligheid, die bij burgers leven, meetbaar?

Een meetwijze voor alle gemeenten

Er bestaan wel al veiligheidsmetingen, maar niet alle gemeenten gebruiken daarvoor dezelfde methoden. En uit de Politiemonitor Bevolking zijn nauwelijks gegevens te halen voor de situatie op gemeentelijk niveau, laat staan op wijk- of dorpsniveau. Daarom is er gezocht naar één monitor, die alle gemeenten kunnen gebruiken om te meten hoe burgers de veiligheid in hun omgeving ervaren.

Dat kan nu met de Handleiding onderzoek veiligheidsbeleving in de Overijsselse gemeenten 'Meten is weten'. Burgemeester Hinnen van Olst-Wijhe bood afgelopen vrijdag deze handleiding - mede namens de provincie - aan alle Overijsselse burgemeesters aan. Hinnen deed dat als voorzitter van de stuurgroep van het Project Integrale Veiligheid IJsselland (PIV). De monitor is het uitvloeisel van een samenwerking tussen PIV, politie, brandweer, provincie en gemeenten op het gebied van veiligheid.

Provinciaal gedeputeerde Gert Ranter legt het belang van de monitor uit:"Eind 2002 constateerden we dat de gemeenten die niet over een eigen veiligheidsmeting beschikken onvoldoende zicht hebben op de veiligheidsbeleving van hun burgers. Dat maakt het lastig om een integraal veiligheidsplan op te stellen voor de gemeente."

Daarom namen het PIV en de provincie Overijssel het initiatief om samen met politie, brandweer en de gemeenten een handleiding te ontwikkelen waarmee gemeenten de subjectieve veiligheid kunnen meten. Dat biedt bovendien de mogelijkheid om de situatie in verschillende gemeenten in Overijssel met elkaar te vergelijken. De verzamelde gegevens van alle gemeenten worden opgenomen in het Veiligheidsbeeld Overijssel.

De belevingsmonitor is onlangs gereed gekomen en nu dus beschikbaar voor alle gemeenten. De bedoeling is dat gemeenten eens per drie of vier jaar het onderzoek naar veiligheidsbeleving uitvoeren.

De handreiking is ook overhandigd en toegelicht aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) die afgelopen maandag een werkbezoek bracht aan het PIV. Het Ministerie van BZK hecht veel waarde aan het meten van veiligheidsbeleving en wil de verschillende veiligheidsmonitors die er nu bestaan vervangen door één veiligheidsmonitor. De Overijsselse monitor kan daarbij wellicht als voorbeeld dienen.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

Naar de site over veiligheid in Overijssel
© 2004 Provincie Overijssel