Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland


Gemengde gevoelens bij CG-Raad

Kabinet wil artikel 1 Grondwet niet veranderen

Minister De Graaf van Binnenlandse Zaken heeft een nota geschreven waarin hij pleit voor handhaving van de tekst van artikel 1 van de Grondwet. Hij wil daarin niet de discriminatiegrond 'handicap' opnemen. De CG-Raad is bijzonder teleurgesteld over dit standpunt, maar ziet wel een aantal lichtpuntjes in de manier waarop de minister tot zijn conclusie is gekomen.

De Chronisch zieken- en Gehandicapten Raad pleit al sinds 1999 voor de opname van de grond 'handicap' in artikel 1 van de Grondwet. In dat artikel wordt bepaald, dat 'allen die zich in Nederland bevinden, in gelijke gevallen gelijk worden behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.' Voorzitter Jan Troost van de CG-Raad heeft zich lang verheugd op het moment waarop hij de grond 'handicap' zou kunnen uitbeitelen in de stenen bank voor het gebouw van de Tweede Kamer.

Motie

Tweede Kamerlid André Rouvoet (ChristenUnie) diende in december 2001 een motie in om artikel 1 van de Grondwet uit te breiden met de grond 'handicap en chronische ziekte'. Die motie werd in 2002 door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen. In reactie op deze motie werd door het kabinet-Kok toegezegd om een nota hierover aan de Kamer te sturen. Wegens de val van het kabinet Kok-II en van het kabinet-Balkenende-I liet die nota lange tijd op zich wachten.
Minister de Graaf van Binnenlandse Zaken heeft uiteindelijk in augustus 2004 een nota geschreven, waarin hij pleit voor het handhaven van het huidige artikel 1 van de Grondwet. Hij wil het begrip 'handicap' dus niet opnemen, evenmin als seksuele geaardheid, leeftijd of nationaliteit.

Teleurstelling

Bij de CG-Raad is met gemengde gevoelens kennis genomen van de nota van De Graaf. De CG-Raad is zwaar teleurgesteld dat het kabinet artikel 1 niet wil veranderen. In de praktijk houden, zo blijkt uit onderzoek van de Commissie Gelijke Behandeling, rechters wel degelijk rekening met het wel of niet genoemd worden van de gronden in artikel 1.

Verdacht

Aan de andere kant vindt de CG-Raad dat de manier waarop De Graaf tot de uitkomst in zijn nota is gekomen, tot enige tevredenheid aanleiding geeft. De minister constateert overduidelijk dat de grond 'handicap' zonder meer als 'verdacht' dient te worden gezien. Dit versterkt de rechtsbescherming die artikel 1 geeft voor de grond 'handicap'. Het doel van de CG-Raad lijkt hiermee min of meer bereikt. Dat 'handicap' niet apart als grond in artikel
1 genoemd is, kan niet meer als argument gebruikt worden om geen bescherming tegen uitsluiting te bieden. Als de grond 'handicap' in het geding is, moet er dus net zo streng als bij ras of geslacht worden getoetst, ook door de rechters.

De CG-Raad pleit ervoor om de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBh/cz) zo spoedig mogelijk uit te breiden met de terreinen 'goederen en diensten'. Op die manier kan ervoor worden gezorgd dat de rechtsbescherming van mensen met een handicap of chronische ziekte in de praktijk wordt vergroot.


(Geplaatst: 5 oktober 2004)
---