Gemeente Roggel en Neer

05/10/2004
Ventilatie nodig voor gezonde woning

Het begint buiten al kouderteworden.Gelukkigheeftuuwhuisgoed geïsoleerd. Om vooral geen kostbare warmte te verliezen, zorgt u er voor dat ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten blijven. Toch wil het niet echt behaaglijk worden in huis. Waarschijnlijk staat u er niet bij stil, maar dagelijks zijn wij bezig om de lucht binnenshuis flink te 'vervuilen'. We koken, douchen, roken, zetten de vaatwasser aan of stoken de open haard nog eens op. Al deze handelingen vervuilen de lucht binnenshuis. En ons eigen lichaam doet daar een schepje bovenop. Ademen en zweten veroorzaken een hogere luchtvochtigheid . Dat levert een ongezonde situatie op. Goed ventileren is daarom erg belangrijk.

Vocht in huis
Veel mensen gaan er vanuit dat vocht in huis van buitenaf komt. Lekkages, doorslaande muren of optrekkend vocht kunnen de boosdoeners zijn. In nieuwbouwwoningen zijn zelfs grote hoeveelheden bouwvocht aanwezig, soms wel vierduizend liter. Toch komt er ook veel vocht van 'binnenuit'. Gemiddeld zeven liter per dag. Door slechte ventilatie blijft vocht in de woning aanwezig en hoopt zich op. Bewoners ontdekken vocht meestal in een laat stadium als er zwarte schimmelplekken op de muur ontstaan, behang loslaat, verf afbladdert of hout begint te rotten .Ookontstaateroverlastdoorongedierte. Toch kunt u al eerder vochtproblemen ontdekken, bijvoorbeeld doordat ruiten langdurig beslagen zijn of er een bedompte lucht in huis hangt. Continu ventileren kan in veel gevallen de grootste problemen oplossen.

De ongezonde invloed van vocht
Een vochtige woning kan bij mensen met astma of aandoeningen aan de luchtwegen allerlei klachten veroorzaken. Denk aan benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming of chronische neusverkoudheid. Maar ook kinderen die opgroeien in een vochtig huis, hebben een grotere kans op gezondheidsklachten. Onderzoek wees uit dat die kans 25 procent hoger ligt dan van kinderen die in een gunstiger woonklimaat leven. Overigens ontstaan gezondheidsproblemen niet door het vocht zelf. Vooral schimmels en huisstofmijten zijn de boosdoeners. Deze gedijen goed in een vochtige omgeving.

Ventileren versus isoleren?
Met goed isoleren willen we het milieu sparen en de energierekening laag houden. In goed geïsoleerde woningen is het extra belangrijk om goed te ventileren. Want door alle kieren en naden te dichten, is er geen luchtcirculatie meer in huis. Daarvoor moeten ventilatievoorzieningen als roosters en bovenlichten zorgen. Anders blijven vocht, rook en stoffen waarvoor mensen allergisch kunnen zijn in huis blijven hangen. Lucht daarom na het koken, douchen en slapen uw woning en zorg daarnaast continu voor goede ventilatie. Gebruik dus de ventilatieopeningen waarvoor ze bedoeld zijn en sluit ze zeker niet af. Dat is een verkeerde manier van isoleren! Voor goede ventilatie is een continu zwakke luchtstroom nodig om vervuilde lucht af te voeren en frisse lucht aan te voeren. Om te toetsen of uw woning wel over voldoende ventilatiemogelijkheden beschikt, kunt u de 'Toetslijst Ventilatie' raadplegen. Deze vindt u op de website van de Woonbond, VEH of het Astma Fonds.