Gemeente Delfzijl

Persbericht

05-10-2004
Programmabegroting 2005

INFORMATIE

Door het college van burgemeester en wethouders is de tweede programmabegroting van
de gemeente Delfzijl aangeboden aan de raad. De programmabegroting bevat negen programma's. Ieder program-ma is een samenhangende verzameling van producten, activiteiten en geldmiddelen. In de raads-vergadering van 1 november 2004 wordt de programmabegroting vastgesteld.

Het college is er in geslaagd om binnen de budgettaire ruimte de middelen te vinden voor de geplande activiteiten die in 2005 nodig zijn voor het realiseren van de prioriteiten, waarbij de overige voor-zieningen zoveel mogelijk (behoudens doorbuigingen) op hetzelfde peil gehandhaafd kunnen worden.
Prioriteiten zijn onder andere: nadere invulling van dualisme, verbeteren dienstverlening aan de burger, verbeteren communicatie zowel intern als extern, het streven naar een structurele en integrale aanpak van overlastsituaties, afronding van de inhaalslag gebruiksvergunningen voor bedrijven, inrichtingen en instellingen, zorgdragen voor een beleidsmatig en organisatorisch goed functionerende rampenorganisatie en een in administratieve zin goede voorbereiding op crisissituaties, zorgdragen en instandhouden van de verkeersveiligheid, bevorderen van economische ontwikkeling, vernieuwing/ verbetering huisvesting onderwijs, clustering sportaccommodaties, Wet Werk en Bijstand, Jeugd en Veiligheid, het versterken en verduurzamen van de stedelijke woonmilieus, het beschikken over actuele bestemmings- plannen.

In het begrotingsjaar 2005 zal circa 18% van de inkomsten van de gemeente Delfzijl afkomstig zijn uit lokale heffingen. Het merendeel van de lokale inkomsten in 2005 bestaat uit onroerende zaak-belastingen (56,6%), afvalstoffenheffing (22,8%) en rioolrechten (10,9%).
De gemiddelde gemeentelijke woonlasten per huishouden stijgen in 2005 met 8,7% tot een bedrag van 749,-.

De programmabegroting is een consolidatie van
1. het bestaande beleid;
2. loon- en prijspeil 2005 is basis voor de meerjarenraming; 3. nieuw beleid conform de Voorjaarsnota 2004;
4. doorbuigingen conform de Voorjaarsnota 2004. Bij een programma gaat het in de kern steeds om de drie W-vragen: Wat willen we? Wat gaan we er voor doen? Wat mag het gaat kosten? De werkgroep programmabegroting heeft er nog een vierde W-vraag aan toegevoegd: Wat hebben we op dit moment?

In 2004 is er gewerkt in de richting van verdere dualisering. De programmabegroting 2004 is ingevoerd en de werkgroep programmabegroting is aan de slag gegaan. In 2005 dient het dualisme verder gestalte krijgen. Rechtmatigheidcontrole en de invoering van de rekenkamerfunctie zijn dan actuele onderwerpen.