Gemeente Enschede

Boswinkel in beweging


Enschede, 27-09-2004

Beweegproject voor allochtone senioren in oktober van start

Op 4 oktober start het project 'Je gezond bewegen' in de wijk Oost- en West-Boswinkel in Enschede. 'Je gezond bewegen' is een bewegingsstimuleringsproject voor allochtone senioren tussen de 45 en 65 jaar woonachtig in de wijk Oost- en West-Boswinkel. Het project start met het afnemen van een fittest in de Diekmanhal. Deze test geeft inzicht in de eigen fitheid. Voor de fittest wordt een eigen bijdrage gevraagd van ⬠1,50. Na afloop van de test is er gelegenheid om onder het genot van een kopje thee of koffie na te praten. Naar aanleiding van de fittest kunnen de senioren deelnemen aan een bewegingsintroductieprogramma van 12 weken en een vervolgprogramma van 30 weken.

---

Voor wie en door wie is 'Je gezond bewegen'?

Het bewegingstimuleringsproject is gericht op allochtone senioren tussen de 45 en 65 jaar woonachtig in de wijk Oost- en West-Boswinkel. Zij hebben een brief ontvangen met informatie over 'Je gezond bewegen' en hoe zij aan dit project kunnen meedoen. Betrokken organisaties bij 'Je gezond bewegen' zijn Stadsdeel management West, Stichting Gezondheid Centra Enschede, Stichting Wijkwelzijn West, Stichting Welzijn Ouderen, Sportraad Overijssel, GGD Regio Twente en de landelijke Projectgroep Galm. De organisatie is in handen van de afdeling Sportactivering van de gemeente Enschede.

Waarom 'Je gezond bewegen'?

Het is gezond om te bewegen. Voldoende te bewegen vermindert de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Daarbij vinden veel mensen bewegen ook leuk en ontspannend om te doen. Toch beweegt lang niet iedereen voldoende. Het doel van het project 'Je gezond bewegen' is om allochtone senioren te laten bewegen en hen te laten ervaren hoe leuk bewegen kan zijn.

Achtergrond 'Je gezond bewegen'

Het project 'Je gezond bewegen' is afgeleid van het GALOM-concept. GALOM staat voor Groninger Actief Leef Oudere Medeburgers. Dit is een bewegingsstimuleringstraject dat is ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen. Dit traject begint met een fittest. Naar aanleiding van deze test krijgt men een persoonlijk beweegadvies. Met dit advies kan men starten met het introductieprogramma van twaalf weken. Tijdens deze 12 weken ligt de nadruk op het (her)winnen van plezier in sportieve activiteiten. In het vervolgprogramma van 30 weken wordt naast plezier ook het accent gelegd op het handhaven en verbeteren van de fitheid. Ter afsluiting van het hele traject wordt er nogmaals een fittest afgenomen.

In Enschede heeft al verscheidene malen met succes een GALOM-project plaatsgevonden. Bij deze projecten was echter de opkomst onder allochtone ouderen vrij laag. Dit was reden voor de gemeente Enschede om in 2003 in de wijk Enschede-Zuid een speciaal project voor allochtonen op te starten. Dit project is inmiddels afgesloten, maar nog steeds is er een groep allochtone ouderen die in een GALOM-groep beweegt. Reden genoeg dus om ook in de wijk Oost- en West-Boswinkel een bewegingsstimuleringsproject voor allochtonen te starten.

Informatie en aanmelding

Voor meer informatie en aanmelding kunt u terecht bij Selma Kutlar, consulent Sportactivering, Gemeente Enschede. Tel. 053-4817738.
---

Gepubliceerd op 27-09-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar