Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

BouwNed wil beunhazerij en zwartwerken terugdringen

4 oktober 2004 - De overheid moet prioriteit geven aan het terugdringen van beunhazerij en zwartwerken in de bouw. Het is daarom de hoogste tijd voor rigoureuze maatregelen. Dat stelt brancheorganisatie BouwNed naar aanleiding van een onderzoek door het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB).

Reguliere bouwbedrijven lopen jaarlijks 1,8 miljard euro aan omzet en 15.000 manjaren aan werk mis. De overheid derft honderden miljoenen euro's aan inkomstenbelasting, sociale premies en BTW. Bovendien worden grote bedragen onnodig uitbetaald via WW-, bijstands- en WAO-uitkeringen, aldus BouwNed.
Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) heeft op verzoek van BouwNed onderzoek verricht naar bouwen in eigen beheer en onrechtmatige bedrijfsuitoefening. Het onderzoek bevestigt de veelgehoorde klachten van met name kleine en middelgrote bouwbedrijven over oneerlijke concurrentie. Het EIB beperkte zich tot werken met een bouwsom van minder dan 1 miljoen euro waarvoor een bouwvergunning is verleend. Maar liefst 30 procent van deze markt blijkt tot stand te komen buiten de reguliere bouwbedrijven om.

In 1997 verrichte het EIB een soortgelijk onderzoek. Een vergelijking tussen de uitkomsten leert dat bouwen in eigen beheer enigszins is teruggelopen van 1,1 miljard tot 914 miljoen euro. Echter, de productie van werken door aannemers zonder vestigingsvergunning (onrechtmatige bedrijfsuitoefening) blijkt in zes jaar tijd bijna verdubbeld van 492 miljoen tot 905 miljoen euro.

Volgens BouwNed kan de overheid op diverse manieren paal en perk stellen aan het zwarte en grijze circuit. De bouwsector bepleit invoering van een bouwbord-systeem zoals dat bijvoorbeeld in Frankrijk en Italië al jaren functioneert. Zo'n bord wordt door de gemeente verstrekt bij de start van de bouwwerkzaamheden en vermeldt opdrachtgever en uitvoerder. De opdrachtgever dient dit bord duidelijk zichtbaar te plaatsen. Enkele jaren geleden heeft een aantal gemeenten in Oost-Nederland met succes een proefproject met dergelijke borden uitgevoerd. Het ministerie van VROM heeft echter nog altijd niet besloten tot landelijke invoering.

Om zwartwerken tegen te gaan zou een met de wet Ketenaansprakelijkheid vergelijkbare regeling kunnen worden ingevoerd voor opdrachtgevers die niet met een regulier bouwbedrijf in zee gaan. Zij moeten dan vooraf de belastingen en premies voldoen die gemoeid zijn met de hoeveelheid bouwproductie waarvoor vergunning is aangevraagd. Dit wordt dan later verrekend met de uitvoerder. BouwNed denkt hierbij ook aan een koppeling met het genoemde bouwbord. Een gemeente zou zo'n bord pas mogen verstrekken nadat de opdrachtgever heeft aangetoond dat hij aan alle belasting- en premieverplichtingen heeft voldaan.

De sterke toename van onrechtmatige bedrijfsuitoefening wijst er ook opdat de handhaving van de regels door de overheid tekort schiet, vindt BouwNed. De opheffing van de Economische Controledienst speelt hierbij een belangrijke rol. BouwNed roept de overheid daarom op de bestaande controlediensten zoals de Arbeidsinspectie, UWV, SIOD en FIOD actief te laten samenwerken bij de opsporing van onrechtmatige bedrijfsuitoefening.

De sterke groei van de onrechtmatige bedrijfsuitoefening wordt volgens BouwNed mede veroorzaakt door de versobering van de Vestigingswet. Deze wet zal in 2006 zelfs helemaal verdwijnen. Bedrijven hoeven niet meer te voldoen aan elementaire eisen op het gebied van ondernemersvaardigheden en bedrijfstechniek.

Bron
Bouwned