Stichting Wakker Dier

KONINGSKOPPEL VAN DE INGREPEN IN ACTIE TEGEN BIGGENCASTRATIE Persbericht - 04 oktober 2004

Ingrepenkoningin Marijke Helwegen onthult vandaag om 11 uur bij de Dokter Schoemacher Kliniek op de Nieuwe Duinweg 21 te Scheveningen een groot protestbord van Stichting Wakker Dier tegen de onverdoofde castratie van biggen. Het bord zal op de kliniek van cosmetisch arts Dokter Schoemacher komen te hangen. Op het bord is een teller te zien die per seconde aangeeft hoeveel biggen dit jaar onder Nederlands voorzitterschap in de EU onverdoofd worden gecastreerd. Bij de onthulling om 11 uur precies zijn dat er 76.800.000 waarvan 5 ½ miljoen in Nederland! Er worden in de EU meer dan drie biggen per seconde onverdoofd gecastreerd. Marijke Helwegen:Ik heb zelf al vele ingrepen ondergaan, maar in alle gevallen was dat verdoofd en zelf gekozen en had ik er zelf belang bij. De honderden miljoenen biggen die in Europa zeer pijnlijke ingrepen ondergaan hebben daar niet om gevraagd, worden niet verdoofd en het dient geen enkel nuttig doel. Wakker Dier vraagt nu aandacht voor dit grootschalig dierenleed omdat Nederland als voorzitter van de EU de mogelijkheid heeft om een verbod op deze ernstige vorm van dierenmishandeling dichterbij te brengen. Te meer nu uit recent Europees wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er diverse praktijkrijpe alternatieven zijn die ook al in veel landen worden toegepast. Minister Veerman heeft tot nu toe echter niets gedaan voor de biggen. Dit terwijl hij eerder met schaamrood op de kaken toegaf dat de Nederlands varkenssector zich niet aan Europese regelgeving houdt en de Tweede Kamer nota bene heeft beloofd dat hij tijdens zijn voorzitterschap zijn best zou doen om tot een verbod te komen.

Marijke Helwegen, ambassadrice van de cosmetische chirurgie, zal het grote protestbord onthullen. Net als Wakker Dier pleit zij voor een verbod op de onverdoofde castratie van biggetjes. Dokter Schoemacher stelt één van zijn klinieken, waar dagelijks vele ingrepen plaatsvinden, ter beschikking als achtergronddecor voor het bord. Schoemacher: Deze actie is een vorm van samenwerking tussen charitas en het bedrijfsleven. En ik roep andere bedrijven op om zich, in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen óók in te zetten voor de allerzwaksten in onze samenleving: de dieren.

In Nederlandse supermarkten en slagerijen worden alleen karbonades verkocht van mannetjesvarkens die onverdoofd gecastreerd zijn. Castratie wordt toegepast omdat slachterijen willen vermijden dat bij een klein deel van de ongecastreerde mannetjesbiggen een zogenoemde berengeur aan het vlees ontstaat. In veel andere landen is de onverdoofde castratie echter al verleden tijd. Zo worden in Engeland en Ierland biggen nooit gecastreerd, terwijl ook in Spanje en Portugal meer dan de helft van de mannelijke biggen de zeer pijnlijke ingreep bespaard blijft. In Noorwegen is verdoving inmiddels verplicht. In Australië wordt berengeur succesvol voorkomen met een vaccinatie (immuno-castratie). De slachterijen betalen daar de kosten (nog geen dubbeltje per kilo vlees) voor om deze methode te stimuleren. Europese wetenschappers zien mogelijkheden voor een minder dieronvriendelijk beleid door gebruik van speciaal voer, fokken op berengeur-arme dieren, stabiele fokgroepen en spermasexen als alternatieven voor castratie. Nederland houdt zich echter niet eens aan de Europese verplichting voor wat betreft de maximale leeftijd van 7 dagen waarna biggen niet meer onverdoofd gecastreerd mogen worden. Wakker Dier vindt dat Veerman de onverdoofde biggencastratie in Europa hoog op de agenda moet zetten en indien het in Europa niet lukt om tot een verbod te komen, een Nederlands verbod moet instellen.