a674a0">
"urn:schemas-microsoft-com:office:office">
a674a0.jpg
Persaankondiging van de Universiteit Utrecht
Utrechts Universiteitsfonds / Alumnibureau
23 september 2004
Utrecht Lezingen in de regio 2004
De toekomst van radicale religieuze bewegingen
Universiteitshoogleraar prof.dr. Peter van der Veer bespreekt in zijn lezing 'De toekomst van radicale religieuze bewegingen in de wereld van vandaag' op een verrassende manier de Nederlandse situatie in het licht van internationale ontwikkelingen op religieus gebied. De lezing vindt plaats op zaterdag 2 oktober 2004 in Rotterdam, en is onderdeel van de 'Utrecht Lezingen in de regio 2004'.
De grote 19e-eeuwse seculiere utopieën van socialisme en liberalisme hebben voor veel mensen in de wereld hun glans verloren. Als alternatief zijn religieuze utopieën opgekomen in het christendom, de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme. De Nederlandse samenleving vormt dankzij de snelle secularisering sinds de jaren zestig een uitzondering op dit algemene patroon, maar heeft er wel direct mee te maken vanwege globalisering, migratie en de verzwakking van de welvaartsstaat.
Spreker
Peter van der Veer (1953) is Universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. In 2001 ontving hij de dr. Hendrik Mullerprijs van de KNAW, omdat hij voor een doorbraak heeft gezorgd in het Nederlandse godsdienstwetenschappelijk onderzoek, dat lange tijd gedomineerd werd door een christelijk perspectief. De cultureel antropoloog Van der Veer heeft de nadruk verlegd naar de maatschappelijke rol van godsdienst in de ruimste zin.
Meer informatie
Zaterdag 2 oktober 2004, 16.30 uur (ontvangst 16.00 uur, borrel na afloop)
Rotterdam, Westin Hotel, Weena 686
Utrecht Lezing: De toekomst van radicale religieuze bewegingen in de wereld van vandaag
Prof.dr. Peter van der Veer
Onderdeel van het programma 'Utrecht lezingen in de regio'. Meer informatie over deze en overige Utrecht Lezingen:
De 'Utrecht Lezingen in de regio' worden dit najaar gehouden op verschillende plaatsen in Nederland. De lezingen zijn een initiatief van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds en worden door regionale netwerken van Utrechtse alumni georganiseerd. De lezingen zijn toegankelijk voor alumni en andere relaties van de Universiteit Utrecht.