FNV


Massale opkomst op 2 oktober hard nodig

De coalitiepartijen zouden bezig zijn de scherpe kantjes van de bezuinigingen af te slijpen, zo melden de kranten. FNV-voorzitter De Waal is niet onder de indruk, zo zegt hij tegen FNV e-Magazine. Hij noemt het achterkamertjespolitiek, waarvan bovendien de rekening toch weer bij de burger gaat belanden.

"Ik heb een goed gevoel over de afgelopen dagen", zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal.

"De opkomst tijdens onze acties zijn een geweldige steun voor de vakbeweging. Maar we hebben de massale opkomst op 2 oktober nog wel nodig om de politiek duidelijk te maken dat ze bezig zijn het land te ruïneren."

De regeringspartijen zijn nu al bezig de scherpe kantjes uit de gepresenteerde begrotingen te halen. Onderwerpen zijn de overgangsregeling voor het prepensioen, de ontslagvergoeding, het onderwijs en het grijze kenteken.

De Waal noemt het "achterkamertjespolitiek uit het pre-Fortuyn-tijdperk." Hij vraagt zich bovendien af of de burger de verzachtingen niet via een andere weg in de portemonnee gaat voelen. "Er is wel beweging, maar die lui zijn nog niet om", zegt De Waal.

Het budgetvoorlichtingsbureau Nibud heeft al voorgerekend dat 2005 een zwaar jaar voor de minima wordt. En het actualiteitenprogramma Netwerk toonde in een enquête aan dat 56 procent van de gezinnen met een gemiddeld inkomen nu al moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen.

"De koopkrachtplaatjes zijn redelijk somber", zegt voorzitter Lodewijk de Waal. "Maar je kunt niet meer spreken van gemiddelde plaatjes. Voor iedereen pakt het kabinetsbeleid anders uit. Twee werkenden zonder kinderen die de nominale premie voor ziektekosten moeten betalen, gaan er meer op achteruit dan 2 werkenden met kinderen, omdat ze de compensatie missen. AOW'ers met een aanvullend pensioen gaan er iets minder op achteruit dan degenen zonder. Ze hebben overigens niet alleen minder te besteden, maar zullen ook meer gaan sparen en dus minder consumeren. En dat is weer slecht voor de economie."

Het FNV e-Magazine is gratis en verschijnt elke woensdagmiddag.

22 september 2004