Wereld Natuur Fonds Nederland

Beste redactie/redacteur,

Excuses voor de dubbele verzending maar er is helaas een belangrijke en nogal verwarrende fout (verkeerde datum) geslopen in onderstaande persuitnodiging.

Aanstaande maandag 27 SEPTEMBER (en niet oktober) vindt de pers-informatiebijeenkomst plaats op ons kantoor over de CITES conferentie die plaastvindt van 2 - 14 oktober in Bangkok.

Onderstaand de gecorrigeerde versie.

Met vriendelijke groet,
Esther Naber

---
PERSUITNODIGING Wereld Natuur Fonds
20 september 2004

PERS-INFORMATIEBIJEENKOMST CITES 2004
Wanneer: 27 september 2004, 12.00 uur - 13.30 uur
(12.00 - 12.45 toelichting Wereld Natuur Fonds, daarna gelegenheid tot vragen) Waar: Boulevard 12 in Zeist (kantoor Wereld Natuur Fonds)


--------------------
CITES 2004

Van 2 tot 14 oktober 2004 komen vertegenwoordigers van 166 landen bijeen in Bangkok, Thailand voor de dertiende (CoP 13) CITES* Conferentie, het verdrag dat de internationale handel in bedreigde dieren en planten reguleert. Ter voorbereiding op deze CITES-conferentie organiseert het Wereld Natuur Fonds op maandag 27 september 2004 van 12.00 uur tot uiterlijk 13.30 uur een informatiebijeenkomst in Zeist (kantoor Wereld Natuur Fonds). U bent hierbij van harte welkom!

CITES is een internationaal verdrag dat overheden hebben opgezet om te verzekeren dat de handel in wilde dieren en planten niet bedreigend is voor hun voortbestaan. De internationale handel in wilde dieren en planten is zeer omvangrijk, niet altijd verantwoord of zelfs illegaal van aard. Achterliggende oorzaken hiervan zijn met name onvoldoende controle, wetgeving en kennis in veel landen, economische behoeften van mensen, de hoge winsten en - in sommige gevallen - zelfs de betrokkenheid van georganiseerde misdaad.

Kortom, voor bedreigde planten en dieren is goede regulering van de handel van cruciaal belang. Het Wereld Natuur Fonds volgt de CITES-conferenties daarom op de voet en lobbyt voorafgaand aan en tijdens een conferentie bij de nationale delegaties met de stemadviezen die het Wereld Natuur Fonds heeft opgesteld voor de belangrijkste voorstellen.

Napoleonvis, witte haai en raminboom

Met inmiddels 166 aangesloten landen is CITES een van de oudste (1975) en meest succesvolle internationale natuurbeschermingsverdragen ter wereld. Voorheen heeft het verdrag vooral een succesvolle rol gespeeld in de bescherming van meer bekende bedreigde dieren als walvissen, olifanten en tijgers. Tijdens de vorige CITES-conferentie in 2002 zijn voor het eerst een boomsoort (mahonie) en twee haaiensoorten (walvishaai en reuzenhaai) opgenomen in Bijlage II van het verdrag met als doel overexploitatie tegen te gaan. Dat CITES ook stilstaat bij de noodzaak van bescherming van soorten die het slachtoffer zijn van overexploitatie is bijzonder én uitermate belangrijk omdat vis en hout nog te vaak gezien worden als producten en niet als soorten die daadwerkelijk uit kunnen sterven.

Het Wereld Natuur Fonds zal zich ervoor inzetten dat de reikwijdte van CITES opnieuw verder vergroot wordt door tijdens deze conferentie te lobbyen voor opname van nog drie boom- en vissoorten in het verdrag die door overexploitatie ernstig onder druk staan: de napoleonvis, de witte haai en de raminboom.

Tijdens de informatiebijeenkomst op 27 september informeren wij u graag over de naderende CITES-conferentie in het algemeen en specifiek over de standpunten van het Wereld Natuur Fonds.

Tijdens de informatiebijeenkomst zijn er persinformatiemappen beschikbaar, laten wij beeldmateriaal zien (dit beeldmateriaal is ook voor u beschikbaar) en is er alle ruimte om vragen te stellen aan ons CITES-team.

Laat u ons door middel van een reply op deze email weten of wij op uw komst kunnen rekenen?

NB: voor broodjes wordt gezorgd!

////////////////////////////////////////

* CITES = Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna en flora

Meer informatie:

Esther Naber, persvoorlichter. Telefoon: 030-6937832/06-29535947. Email: enaber@wwf.nl
-
Wereld Natuur Fonds
Boulevard 12
3707 BM Zeist