MISSIO

Oud-manager Frans Dokman winnaar van de Pauline Jaricot Prijs

Den Haag, 1 oktober 2004 Bij de opening van Wereldmissiemaand, vandaag in Utrecht, heeft bisschop Muskens van Breda de Pauline Jaricot Prijs uitgereikt aan de heer P.F.Dokman, voormalig manager agro-industrie in Nigeria. De jury beoordeelde diens doctoraal scriptie 'Allemaal andersdenkenden, allemaal andersgelovigen' over de rol van religie bij intercultureel bedrijfsmanagement als 'theologisch goed onderbouwd', 'maatschappelijk relevant' en 'bijzonder origineel'. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 2500 euro, te besteden aan verdere studie.

In zijn scriptie beschrijft Dokman de manier van denken van de volken van Nigeria en de invloed daarvan op het dagelijks handelen. Daarnaast heeft hij een analyse gemaakt van de heersende theorie over economie en intercultureel management, maar concludeert dat de rol van de religie marginaal wordt belicht.

De prijswinnaar meent, dat men bij intercultureel management niet heen kan om een aantal belangrijke Afrikaanse gegevenheden, zoals ubuntu, gemeenschapszin en het collectief bewustzijn inclusief geesten en voorouders. Dokman in een reactie: 'Ik wou, dat expat managers er eens wat meer sjoege van kregen.'

De Pauline Jaricot Prijs werd in 1995 door de katholieke missie-organisatie Missio ingesteld om missie-thema's in de theologische en pastorale opleidingen te bevorderen. Pauline Jaricot richtte in 1822 in Lyon het missiegenootschap op dat later de naam Pauselijke Missiewerken kreeg.


- einde bericht -

- embargo tot 1 oktober 16.00 uur-

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Werend Griffioen, communicatie-medewerker voor Missio, telefoon 070-304 74 46 / 06-53 64 35 82 of e-mail w.griffioen@missio.nl

Voor interview met de heer Dokman kunt u na 6 oktober terecht. Hij zit momenteel in het buitenland. Zijn echtgenote neemt op de openingssessie van Wereldmissiemaand de prijs voor hem in ontvangst.

Wilt u de openingssessie van Wereldmissiemaand persoonlijk bijwonen, dan bent u van harte welkom:
Ontmoetingscentrum In de Driehoek, Willemsplantsoen 1C, Utrecht, 14.00
- 16.30 uur. Programma op aanvraag beschikbaar.


- einde -


01 okt 04 16:00