Ingezonden persbericht


Persbericht

Adobe verenigt ruwe fotoformaten met de introductie van de Digital Negative Specification

~ Gratis conversieprogramma geeft digitaal negatief bestandsformaat vliegende start door ruwe formaten om te zetten in eenvoudig te gebruiken en archiveerbare bestanden ~

Amsterdam, 1 oktober 2004 Adobe Systems Incorporated (Nasdaq:ADBE) introduceert de Digital Negative Specification, een nieuw universeel bestandsformaat voor ruwe bestanden van digitale camera s. Adobe heeft tevens een gratis softwareprogramma geïntroduceerd, Adobe DNG Converter, waarmee een groot aantal populaire ruwe fotoformaten naar het nieuwe .DNG-bestandsformaat wordt geconverteerd. Het .DNG formaat is compatible met de Digital Negative Specification.

Ruwe bestanden bevatten informatie die door een camerasensor is vastgelegd en nog niet door de camera bewerkt is. Ze zijn de afgelopen jaren populair geworden vanwege hun in potentie grotere flexibiliteit en beeldkwaliteit. Tot nu toe bestonden er geen standaardformaten voor deze bestanden, die per fabrikant en per camera verschillen. De Digital Negative Specification maakt een einde aan dit probleem met de introductie van één enkel bestandsformaat waarin informatie uit diverse camera s kan worden opgeslagen. Vooraanstaande technologische bedrijven, grote klanten en professionele fotografen ondersteunen de nieuwe specificatie.

Professionele fotografen en creatieve professionals stappen over op ruwe cameraworkflows vanwege de verregaande creatieve mogelijkheden die deze bestanden bieden, aldus Bryan Lamkin, senior vice president van Digital Imaging and Digital Video products bij Adobe. Klanten en uitgevers ondervinden echter problemen bij het werken met ongelijksoortige ruwe bestandsformaten, en niemand weet zeker of de huidige ruwe bestandsformaten over tien jaar nog worden ondersteund. De klanten van Adobe hebben ons gevraagd te werken aan een universeel bestandsformaat voor ruwe bestanden, en dat kunnen we nu bieden met de nieuwe Digital Negative Specification.

Serieuze fotografen willen ruwe bestanden langdurig in beeldarchieven opslaan, omdat deze bestanden anders dan standaard JPEGs en TIFFs de pure, ongewijzigde opname bevatten. De huidige ruwe formaten zijn ongeschikt voor archivering omdat ze over het algemeen niet gedocumenteerd zijn en omdat ze aan specifieke cameramodellen zijn gekoppeld. Hierdoor bestaat het risico dat het formaat op de lange termijn niet meer zal worden ondersteund. Met de universele en publiek gedocumenteerde Digital Negative Specification kunnen digitale foto s in hun oorspronkelijke vorm voor toekomstige generaties worden gearchiveerd. Het nieuwe .DNG-bestandsformaat vereenvoudigt tevens digital imaging workflows voor creatieve professionals die vandaag de dag met verschillende bestandsformaten moeten worstelen, wanneer ze ruwe beelden van verschillende camera s samenvoegen in gedrukte en cross-media publicaties.

Nieuwe specificatie gebouwd op bestaande standaarden De Digital Negative Specification is gebaseerd op het bestandsformaat TIFF EP, een standaard die momenteel al de basis vormt van een groot aantal ruwe bestandsformaten van verschillende fabrikanten. De kracht van het .DNG-bestandstype ligt in een set metadata die in het bestand moet worden opgenomen om belangrijke details over de camera en de instellingen te beschrijven. .DNG-compatibele soft- en hardwareproducten kunnen zich direct aanpassen aan nieuwe camera s zodra deze beschikbaar komen. Het nieuwe bestandsformaat verenigt conflicterende ruwe bestandsformaten, waardoor het mogelijk is een authentieke versie van het oorspronkelijke ruwe beeld en de gerelateerde metadata te behouden. .DNG is tevens flexibel genoeg om fabrikanten hun eigen 'privé' metadatavelden toe te laten voegen.

De Digital Negative Specification wordt vrij van enige wettelijke beperkingen of royalty s beschikbaar gesteld op de website van Adobe, waardoor de integratie van het .DNG-bestandstype in digitale camera s, printers en softwareproducten mogelijk wordt. Door de .DNG-standaard over te nemen, hoeven camerafabrikanten niet langer nieuwe bestandsformaten te ontwikkelen, wordt het testen van producten vereenvoudigd en kan worden gegarandeerd dat nieuwe camera s over een ruw bestandsformaat beschikken dat direct compatibel is met softwareprogramma s zoals Adobe Photoshop CS en Adobe Creative Suite. Het .DNG-bestandstype wordt rechtstreeks ondersteund in Adobe Photoshop CS als onderdeel van een bijgewerkte Camera Raw plug-in die eveneens geïntroduceerd is (zie afzonderlijk persbericht). Ook het nieuwe Adobe Photoshop Elements 3.0 biedt ondersteuning voor .DNG-bestanden.

DNG Converter direct beschikbaar
Adobe DNG Converter, is vandaag beschikbaar als gratis download op: www.adobe.com/dng. Met dit programma worden ruwe bestandsformaten van meer dan 65 camera s, inclusief recente modellen zoals Canon PowerShot S60, Epson RD-1, Fujifilm FinePix S20 Pro, en Nikon Coolpix 5400 in het nieuwe .DNG-bestandstype omgezet.

BERICHT VOOR DE REDACTIE:

Een PDF van het persbericht vindt u hier:
http://www.adobe.nl/aboutadobe/pressroom/main.html

Over Adobe Systems Incorporated
Adobe helpt mensen en bedrijven beter te communiceren door middel van zijn wereldwijd toonaangevende platforms op het gebied van digital imaging, ontwerp- en documenttechnologie voor consumenten, creatieve professionals en bedrijven. De inkomsten van Adobe bedroegen in het afgelopen fiscale jaar meer dan $ 1.2 miljard. Ga voor meer informatie over Adobe naar www.adobe.com

© 2004 Adobe Systems Incorporated. All rights reserved. Adobe, the Adobe logo and Photoshop are either registered trademarks or trademarks of Adobe Systems Incorporated in the United States and/or other countries. All other trademarks are the property of their respective owners.

Voor verdere persinformatie, fotomateriaal of een interview kunt u contact opnemen met: Lilian van Tongerlo van LEWIS, het IT PR bureau: Tel: +31 (0) 40 235 46 00
Fax: +31 (0) 40 235 46 01
E-mail: lilianv@lewispr.com

LEWIS Global Public Relations

Petunialaan 28
5582 HA Waalre
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com