Provincie Noord-Holland

PARTIJEN SLAAN HANDEN INEEN VOOR WORMER- EN JISPERWATER Partijen slaan handen ineen voor Wormer- en Jisperwater

In het kader van het streefbeeld Wormer- en Jisperwater is afgelopen donderdag een eerste consultatieronde geweest met bestuurders en lokaal betrokkenen. Afgevaardigden van circa 28 lokale organisaties konden in het gemeentehuis van Wormerland hun mening geven over één van de belangrijkste onderdelen van het streefbeeld: de baggerproblematiek. De ideeën worden meegenomen in het ontwikkelen van maatregelen om de problemen rondom water en bagger in het Wormer- en Jisperveld op te lossen.

Samenwerken

Het Streefbeeld Wormer- en Jisperwater is eind augustus goedgekeurd door de stuurgroep waarin het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de Provincie Noord-Holland, de gemeente Wormerland en Vereniging Natuurmonumenten vertegenwoordigd zijn. Daarmee slaan de partijen voor het eerst de handen ineen om de waterproblematiek in het Wormer- en Jisperveld op te lossen. De partijen gaan samen werken aan onder meer het verbeteren van de waterkwaliteit, het oplossen van de baggerproblematiek en het creëren van een eenvoudiger en duurzamer watersysteem in het Wormer- en Jisperveld. Dit najaar wordt gebruikt om maatregelen uit te werken en om financiering te zoeken.

Divers

De waterproblematiek in het Wormer- en Jisperveld is divers. De waterkwaliteit is onvoldoende, onder meer door de voedselrijkheid. De bagger creëert problemen voor het beheer van het veld en voor de vaarrecreatie. Bovendien is de waterhuishouding complex vanwege de verschillende waterpeilen. Door constante onderbemaling zakt de bodem jaarlijks; een situatie die in de toekomst onhoudbaar is. De maatregelen die straks genomen gaan worden, moeten het Wormer-en Jisperveld als natuurgebied versterken en leiden tot een watersysteem waarmee we over honderd jaar nog uit de voeten kunnen. Ook het behoud van het agrarisch beheer en de (vaar)recreatie vallen binnen het pakket.

Maatregelenplan

Het is voor het eerst dat gekozen wordt voor een gezamenlijke aanpak en duurzame oplossingen. Hoe de oplossingen er uit gaan zien wordt in het najaar uitgewerkt in een maatregelenplan. Ook het baggerplan maakt daarvan onderdeel uit. Gelijktijdig wordt aan de financiering gewerkt. De vier partijen die het project trekken, leveren allen financiële bijdragen en daarnaast wordt gedacht aan bijdragen van de rijks- en provinciale overheden en de Europese Unie.

Consultatie

Voor het opstellen van het maatregelenplan worden de ideeën en meningen van gebruikers en andere belanghebbenden gepeild. Eind 2004 moet het maatregelenplan klaar zijn en de financiering rond. In de loop van 2005 wordt verwacht van start te kunnen gaan met de uitvoering.
Elly Klut 1 oktober 2004