CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 30 september 2004
Behoud stedeijk welzijn

Voorzitter,

Wij zijn zeer ingenomen met het feit dat u ter afdoening van de motie Van der Heijden Behoud stedelijk welzijnsbeleid een quickscan heeft laten uitvoeren naar de kwetsbaarheid van de Stichting Welzijn Noord op korte en lange termijn. U heeft het onderzoeksbureau de opdracht gegeven met de deelgemeente Noord te onderzoeken hoe de SWN kan overleven. Belangrijke conclusies van de quickscan zijn:
·dat er rust in de tent moet komen;

·dat bestuur en directie van SWN zorgvuldig te werk zijn gegaan en er alles aan hebben gedaan om op eigen kracht oplossingen te vinden;
·dat een nieuwe bezuiniging van 75.000 euro in 2005 de SWN verder uit zou putten.

Verder constateert u verheugend dat dit proces, waarin de deelgemeente en de stichting samen optrekken, een sfeer uitademt van er samen uit willen komen. Dat op zich is al een winstpunt, wat ons deugd doet.

Voorzitter,

Ik heb vernomen dat de deelgemeente Noord van plan is een bezuiniging van 75.000 euro voor SWN in 2005 door te zetten. Dit dus tegen het advies van het onderzoeksbureau in, dat op basis van de quickscan juist adviseert de stichting op adem te laten komen en de stichting in 2005 te ontzien door geen verdere bezuinigingsmaatregelen op te leggen. Hierover heb ik de volgende vragen:


1.Op de eerste plaats: klopt dit bericht?

2.Zo ja, hoe moet ik dan de zinsnede plaatsen dat partijen de sfeer uitademen er samen uit te willen komen?

3.Bent u het met mij eens, met de resultaten van de quickscan in het achterhoofd, dat een nieuwe bezuiniging bij SWZ een dramatische verdere afbouw (het volwassenwerk is al weggesaneerd) van de welzijnszorg in Noord tot gevolg heeft? En dat het nu juist in dit gebied essentieel is dat het welzijnsaanbod (peuterspeelzalen, voorschoolse opvang, kinderwerk, jongerenwerk, etc) in tact blijft?
4.Tot slot: bent u bereid nogmaals met de portefeuillehouder van de deelgemeente en de stichting om tafel te gaan zitten om te voorkomen dat SWN in 2005 wederom in grote problemen raakt?

Het is niet aan de orde voorzitter, maar ontwikkelingen in het welzijnsveld mogen niet stuk lopen op dit soort ongelukken.

Dank u.