|Postbus 2158 | |3500 GD Utrecht | |Telefoon: 030 - 286 59 63 | |Fax: 030 - 286 59 90 |
1 oktober 2004
Centrale Toegang Maatschappelijke Opvang begint 1 oktober
Instellingen voor Maatschappelijke Opvang werken samen om de hulpverlening aan daklozen te verbeteren. Ze streven naar betere afstemming van de wensen en behoeften van daklozen op het aanbod van woonvoorzieningen. Verder willen ze de doorstroming naar een zelfstandige woonsituatie bevorderen.
Samenwerkingsproject Centrale Toegang Maatschappelijke Opvang
De volgende partijen zijn verbonden aan de Centrale Toegang: De Tussenvoorziening, Centrum Wonen Zorg en Welzijn Midden Nederland / Leger des Heils, Centrum Vaartserijn, Stichting Weerdsingel, Stichting Dagopvang, De vrouwenopvang, Altrecht en Centrum Maliebaan. Het NIZW (Nederlands Instituut Zorg en Welzijn) biedt inhoudelijke ondersteuning. In samenwerking met deze partijen heeft de gemeente Utrecht dit project opgezet en gefinancierd.
De gemeente Utrecht heeft al veel geïnvesteerd in het uitbreiden en verbeteren van het aanbod aan (dreigend) daklozen in Utrecht. Er is daarbij intensief samengewerkt met diverse instellingen voor maatschappelijke opvang. Het aanbod is inmiddels sterk verbeterd, maar er kan nog steeds geen maatwerk geleverd worden aan de doelgroep. Dat heeft verschillende oorzaken:
- het aanbod is versnipperd en daardoor onoverzichtelijk;
- de instroom in de woonvoorzieningen vindt veelal plaats op grond van toeval;
- het aanbod gaat onvoldoende uit van de mogelijkheden van de cliënt;
- door een gebrek aan registratie beschikken de betrokken organisaties over onvoldoende beleidsinformatie om het aanbod te verbeteren.
De gemeente en de opvanginstellingen willen deze knelpunten aanpakken, en hebben daartoe onder andere het initiatief genomen voor de Centrale Toegang Maatschappelijke Opvang.
Wat biedt de Centrale Toegang
1. Informatie- en advies op het gebied van woonvoorzieningen ten behoeve van daklozen (of dreigend daklozen) in Utrecht.
2. Behandeling en registratie van alle aanmeldingen (in-, door- en uitstroom) voor de aangesloten (woon)voorzieningen in Utrecht.
3. Koppeling van de hulpvraag van de daklozen aan de meest passende woonvoorziening.
4. Uitgaande van de mogelijkheden van de cliënt toetst de Centrale Toegang de door- en uitstroom binnen de maatschappelijke opvang op doelmatigheid.
Aantal daklozen stijgt; problematiek wordt ingewikkelder
In de stad Utrecht wordt het aantal daklozen geschat tussen de 1000 en 1400 personen. De groep bestaat uit feitelijk daklozen en mensen zonder vaste verblijfplaats die gebruik maken van tijdelijk onderdak vanuit de maatschappelijke opvang. De groep dreigend daklozen bestaat uit mensen die wel beschikken over zelfstandige huisvesting maar deze dreigen te verliezen wanneer hulpverlening uitblijft. Het aantal dreigend daklozen is moeilijker in te schatten: tussen de 700 en drieduizend mensen.
Niet alleen neemt het aantal daklozen toe, ook de problematiek van de doelgroep wordt complexer. Dakloze mensen zijn onvoldoende in staat in de eigen bestaansvoorwaarden te voorzien, ze hebben te kampen met meerdere problemen tegelijk en leiden een geïsoleerd bestaan. Omdat ze geen hulpvraag hebben die aansluit bij de reguliere hulpverlening, blijven zij van hulp verstoken.
Voor vragen, informatie en advies kunt u dagelijks tussen 9.30 en 13.30 uur bellen: 030- 276 01 28 of e-mail: centraletoegang@weerdsingel.nl
Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met José van Gurp, communicatiebureau, telefoon 030 286 28 55.
---- --