INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

Misdaad tegen wilde dieren is miljardenomzet

(Den Haag, 1 oktober 2004)Het IFAW heeft bekend gemaakt dat in de illegale handel in dieren en producten van wilde dieren jaarlijks miljarden omgaan. De koop en verkoop van exotische huisdieren, bedreigde wilde dieren en producten zoals slagtanden van olifanten en ivoor van neushoorns vormt momenteel de op twee na grootste zwarte markt ter wereld, na de handel in drugs en de illegale wapenhandel.

'De misdaad tegen wilde dieren neemt steeds beter georganiseerde vormen aan. Vaak worden de activiteiten geleid door dezelfde mensen die illegaal drugs en wapens verkopen. Dieren en hun lichaamsdelen zijn niet meer dan handelsartikelen die via diezelfde netwerken worden verhandeld,'aldus Marcel Bertsch, directeur van IFAW Nederland. 'Deze misdaadsyndicaten zijn hard op weg bekende diersoorten als olifanten, mensapen en tijgers definitief uit te roeien. Tegelijk brengen ze veel dierenleed met zich mee en brengen ze de volksgezondheid in gevaar door de overdracht van besmettelijke dierziekten als SARS en HIV op mensen te veroorzaken.'

IFAW maakte dit bekend in Bangkok, Thailand, waar dit jaar van 2 t/m 14 oktober de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten (CITES) plaatsvindt. CITES is een internationale conventie die door 166 landen is geratificeerd. De conventie is in het leven geroepen om te waarborgen, dat de internationale handel in wilde dieren geen risico of schadelijke factor vormt voor diersoorten of populaties.

Een belangrijk gesprekspunt tijdens deze CITES-conferentie is een voorstel om de sinds 1989 verboden ivoorhandel opnieuw vrij te geven en de voorraad ivoor van olifanten in één keer te verkopen. Aangezien zowel de Aziatische als de Afrikaanse olifant een bedreigde diersoort blijft, is het IFAW van mening dat het verbod op de ivoorhandel gehandhaafd moet worden. Nog steeds worden olifanten illegaal door stropers gedood en nog steeds nemen olifantenpopulaties wereldwijd in omvang af. Zelfs een eenmalige verkoop van ivoor stimuleert de activiteiten van stropers en andere criminelen. Ook gaat er een legitimerend effect van uit.

Het IFAW is een wereldwijde campagne gestart om de misdaden tegen wilde dieren een halt toe te roepen. Zo wordt er bijvoorbeeld meegewerkt aan de organisatie van voorlichtingscampagnes en het instellen van maatregelen tegen stropers in gebieden in Afrika en Azië die een relatief grote biodiversiteit kennen. Ook wordt er samen gewerkt met lokale en internationale handhavingeenheden om effectiever op misdaden tegen wilde dieren te kunnen controleren.

Het IFAW werkt met Interpol aan het project Ecomessage waarmee misdaden tegen wilde dieren beter kunnen worden opgespoord en in kaart gebracht. Ook is het IFAW actief betrokken bij de ontwikkeling van geavanceerde misdaadbestrijdingstechnieken zoals DNA-tests ten behoeve van onderzoek naar misdaden tegen wilde dieren.

Einde