Vereniging Milieudefensie
Milieudefensie waarschuwt klanten voor gif in groente en fruit
Amsterdam, 28 september 2004 --- Milieudefensie deelt vrijdag 1 oktober een gele kaart uit aan een filiaal van Super de Boer aan de Kleine Oord in Arnhem. Vaten met gifgroente en -fruit bij de ingang van de winkel waarschuwen klanten voor groente en fruit met resten bestrijdingsmiddelen. Onderzoek toont aan dat deze producten bij Super de Boer herhaaldelijk teveel en zelfs illegale bestrijdingsmiddelen bevatten. Ook bij Albert Heijn en C1000 is dit het geval. Milieudefensie geeft in haar campagne dan ook deze ketens een gele kaart.
Klanten van het filiaal van Super de Boer in Arnhem krijgen vrijdag niet alleen een waarschuwing, maar ontvangen ook een speciale boodschappentas met de slogan 'Groente en fruit: gif eruit!' Daarnaast wordt hen gevraagd Super de Boer aan te spreken op de gifresten en om maatregelen te eisen. De filiaalhouder krijgt een kingsize gele kaart.
Gedurende een jaar heeft Milieudefensie groenten en fruit in supermarkten steekproefsgewijs en onafhankelijk laten testen. De producten bleken regelmatig vervuild met bestrijdingsmiddelen. Op basis van deze uitkomst verdienen Albert Heijn, C1000 en Super de Boer een laatste waarschuwing. Zaterdag 2 oktober roepen vrijwilligers van Milieudefensie daarom klanten van de drie grootste supermarktketens op om hun supermarkt ook zelf de gele kaart te geven.
In november laat Milieudefensie groente en fruit van de drie supermarktketens opnieuw controleren op resten van bestrijdingsmiddelen. De keten met het meest vervuilde product krijgt vervolgens de rode kaart. Milieudefensie gaat consumenten vragen dit product op zaterdag 18 december niet te kopen.
Wat: Actie Milieudefensie tegen gif in groente en fruit
Waar: Filiaal Super de Boer, Kleine Oord 86 (aan het plein met de Eusebiuskerk), Arnhem
Wanneer: Vrijdag 1 oktober vanaf 10.30 uur
Milieudefensie wil dat supermarkten alleen nog schoon voedsel verkopen. Klanten zouden moeten kunnen vertrouwen op kwalitatief goede producten in de schappen. Dat is goed mogelijk; in ruim de helft van alle verkochte voedingsmiddelen komen immers géén schadelijke stoffen voor. Ook Britse supermarkten laten zien dat de verkoop van alleen gifvrij voedsel mogelijk is.