Erasmus MC


24-09-04: Verbindingen maken. Het elektronisch patiëntendossier aan het werk in de huisartsenpraktijk

Op vrijdag 1 oktober 2004 promoveert Brit Ross Winthereik (Woudestein, Senaatszaal) op haar proefschrift Verbindingen maken; het elektronisch patiëntendossier aan het werk in de huisartsenpraktijk.

Huisartsen maken steeds meer gebruik van informatietechnologie. Het gebruik van elektronische patiëntendossiers (EPDs) is van invloed op het dagelijks werk van huisartsen.
Winthereik neemt verschillende aspecten van het gebruik van het EPD onder de loep. Eerst behandelt zij visies op informatietechnologie en het EPD. Vervolgens bespreekt zij de implicaties van het diagnostisch coderen in de huisartspraktijk, verantwoording van zorg versus autonomie van de huisarts en de uitwisseling van gegevens tussen huisarts en ziekenhuis. Ten slotte behandelt zij de interacties tussen huisartsen en patiënten rond het computerscherm.

De promovenda concludeert dat het gecodeerd formaliseren van het patiëntendossier het dubbele doel van de elektronische dossiers versterkt: het ondersteunt het klinische proces en het documenteren daarvan. De uitwisseling van gestructureerde informatie leidt tot nieuwe manieren waarop huisartsen verantwoording afleggen over hun handelen: zij moeten hun werk meer en meer vertalen in cijfers. Kwantificering is nodig om tegenover externe instellingen met autoriteit te kunnen spreken, maar lijkt tevens een steeds belangrijker voorwaarde om beslissingen te kunnen nemen. Het gevaar dat Winthereik signaleert is dat beslissingen die niet kwantitatief verantwoord kunnen worden, aan gezag inboeten.

Promotor: prof.dr. M. Berg, Sociaal-medische wetenschap; ICT in de zorg