Homomeester wint hoofdprijs Humanistisch Verbond

AMSTERDAM, 20041001 -- In een volgepakte Burgerzaal van het Rotterdamse Stadhuis ontving Peter van Maaren, auteur van 'Mijn meester is een homo', gisteravond de Bemoei je d'r mee Prijs 2004. De jury kende de homomeester uit de Amsterdamse Diamantbuurt de prijs toe omdat zijn boek een eye-opener is met betrekking tot homoseksualiteit en het onderwijs. De jury vindt dat het boek verplichte kost moet zijn voor alle schoolbestuurders, beleidsmakers en docenten.



In 'Mijn meester is een homo' beschrijft Peter van Maaren gebeurtenissen in het onderwijs waar de auteur, samen met leerlingen van het MBO, vorm geeft aan lessen over seksuele geaardheid. Meer dan van de leerlingen en ouders ondervond de auteur tegenwerking van collega's en leidinggevenden die zijn open houding met betrekking tot zijn homoseksualiteit als een risico voor de school beschouwden. Door open en eerlijk te zijn, bereikte hij meer dan wanneer hij op last van de schoolleiding over zijn geaardheid moest zwijgen en de reacties erop probeerde te negeren.


De jury, bestaande uit Boris O. Dittrich, voorzitter D66 Tweede Kamerfractie (juryvoorzitter), Saskia Daru, hoofdbestuurslid Humanistisch Verbond, Rob Tielman, onder meer voorzitter Landelijk Netwerk Openbaar Onderwijs (CBOO), Peter Dankmeijer, senior consultant Kenniscentrum lesbisch en homo-emancipatiebeleid vinden het boek een uitstekend instrument voor het uitvoeren en oproepen van de dialoog.


Een verbouwereerde Peter van Maaren nam een bronzen beeld en een cheque ter waarde van ¤ 2500,- in ontvangst. "Een prijs gewonnen. De eerste nog wel. Ik voel me ontroerd om het feit dat jullie als Humanistisch Verbond zo voor het individu staan. Het geeft vertrouwen in de mensheid en in organisaties. Met elkaar doen we het toch maar ook al gaat de vooruitgang langzamer dan we zelf zouden willen." Het prijzengeld wordt ingezet voor een Engelse vertaling van het boek.


De Schorerstichting (Amsterdam) ontving de tweede prijs voor uiteenlopende publicaties en activiteiten. De jury vindt de activiteiten goed doordacht, effectief en ze hebben een groot bereik. De derde prijs ging naar Minnekus de Groot (Rotterdam) die het toneelstuk De Bruiloft schreef, waarin een 'coming-out' een belangrijke plaats inneemt. Volgens de jury is Minnekus de Groot er in geslaagd homoseksualiteit op zeer originele wijze aan de orde te stellen binnen de gereformeerde gemeente. De prijswinnaars ontvingen ieder een bronzen beeld van kunstenares Simona Vergani.


De 'Bemoei' sloot dit jaar aan op het project de Brede Maatschappelijke Dialoog over homoseksualiteit, levensbeschouwing, religie en ethiek. Tijdens de slotbijeenkomst van het HV, COC, Stichting Yoesuf en Stichting Islam en Burgerschap werd keer op keer benadrukt dat de dialoog de enige manier is om een leefbare samenleving te creëren.