Port of Rotterdam

VOORLOPIGE RESULTATEN ONDERZOEK PRICE WATERHOUSE COOPERS Voorlopige resultaten onderzoek Price Waterhouse Coopers
1-10-2004 18:13:00

Voorlopige resultaten onderzoek Price Waterhouse Coopers naar vermeende garanties afgegeven door algemeen directeur Scholten

Voorlopige uitkomsten van PwC-onderzoek bekend gemaakt:
- Voor ⬠180 miljoen vermeende garanties afgegeven, waarvan ruim ⬠100 miljoen nog open staat

- Oud-directeur Scholten handelde solitair

- Drie verworven bvâs vrijwel niets waard

- Havenbedrijf neemt maatregelen om herhaling te voorkomen

Uit de tussenrapportage van PriceWaterhouseCoopers (PwC) blijkt dat in de loop der tijd voor ⬠180 miljoen aan vermeende garanties is afgegeven, waarvan ruim ⬠100 miljoen nog open staat. Tevens is vast komen te staan dat oud-directeur Scholten alleen handelde en dat de verkregen bvâs RDM TDS, SS Rotterdam en Lamoenchi vrijwel niets waard zijn. Daarnaast neemt het Havenbedrijf een aantal maatregelen om de aansturing van en controle binnen de organisatie te versterken. Dit hebben president-commissaris Wim van Sluis en algemeen directeur a.i. Hans Smits vandaag bekend gemaakt tijdens een persconferentie. PwC onderzoekt in opdracht van de Raad van Commissarissen de vermeende garantstellingen ten behoeve van het RDM-concern. Eind augustus bleek dat oud-directeur Scholten voor zoân ⬠100 miljoen garanties afgegeven zou hebben. PwC kijkt in het onderzoek naar feiten en omstandigheden, financiële consequenties en de waarde van de drie verkregen bvâs.

Alles bij elkaar is in de loop van de afgelopen paar jaar voor ⬠180 miljoen aan vermeende garanties verstrekt. Daarvan staat nu nog ruim ⬠100 miljoen open. Het grootste deel is afgegeven voor 1 januari 2004, toen het Havenbedrijf nog een gemeentelijke dienst was. Het Havenbedrijf heeft naar aanleiding van de vermeende garanties geen betalingen verricht omdat in het PwC-onderzoek is vast komen te staan dat de heer Scholten buiten zijn bevoegdheden heeft gehandeld.

Oud-directeur Scholten handelde solitair. Documenten die betrekking hebben op de vermeende garantstellingen zijn buiten het Havenbedrijf gemaakt en bewaard. Garantstellingen geven geen financiële stromen te zien. Pas op het moment dat een bank er aanspraak op maakt wordt deze zichtbaar.

De drie in augustus jl. door het Havenbedrijf verkregen bvâs (RDM-TDS, SS Rotterdam en Lamoenchi Beheer) hebben, zo blijkt uit het onderzoek van PwC, een zeer geringe waarde. Voor RDM-TDS is inmiddels faillissement aangevraagd.

Het Havenbedrijf neemt maatregelen om herhaling van de nu ontstane situatie te voorkomen. Zo krijgt de organisatie een vierhoofdige statutaire directie en worden bedrijfsvoering en de relatie met de aandeelhouder(s) en het bedrijfsleven verzakelijkt.

De persverklaring van Wim van Sluis, met de daarbij behorende presentatie-sheets, wordt maandag 4 oktober op PortofRotterdam.com gepubliceerd.