Gemeente Albrandswaard
30 september 2004
2004.054
Afvalscheiding wordt u steeds gemakkelijker gemaakt
Om afvalscheiding nog gemakkelijk te maken heeft de gemeente Albrandswaard vijf nieuwe milieuparkjes geplaatst. Door deze vijf extra milieuparkjes hoopt de gemeente u nog meer aan te sporen uw afval te scheiden, wat niet alleen beter is voor het milieu, maar ook nog eens zorgt voor een kostenbesparing bij de afvalverwerking.
De vijf nieuwe milieuparkjes zijn geplaatst op de volgende locaties:
Waar?Wat kunt u er brengen?
Poortugaal:
Landjonker hoek Kaasmakerpapier/glas/textiel
Kerkachterwegpapier/glas
Rhoon:
Kleidijk t.o. nr. 8 (rijwielhandel) papier/glas/textiel
Tijsjesdijk hoek met De Beukpapier/glas/textiel
Torenpapier/glas
Waarom afvalscheiding?
Afvalscheiding heeft verschillende voordelen. Het bespaart bijvoorbeeld grondstoffen, die kunnen worden gerecycled. Zo wordt bij de productie van glas bijvoorbeeld gemiddeld 50% oud glas gebruikt en 50% nieuwe grondstoffen (zand, kalk en soda). Het bespaart ook energie. Voor de winning van grondstoffen en de productie van nieuwe materialen is meestal veel meer energie nodig dan voor hergebruik van oude materialen. Er komen door recycling veel minder schadelijke stoffen in het milieu terecht. Er wordt veel minder afval op de vuilnisbelt gestort of in verbrandingsovens verbrand.
Afvalscheiding scheelt de burger ook in de portemonnee. Met elke kilo afval die níet in de verbrandingsoven verdwijnt, bespaart de gemeente aanzienlijke kosten. De gemeente berekent de kosten van de afvalverwijdering volledig door aan alle huishoudens. Door de kosten van de afvalverwijdering zo laag mogelijk te houden, kan ook de heffing naar de inwoners zo laag mogelijk worden gehouden.
In juli 2004 heeft de gemeente Albrandswaard een sorteeranalyse laten uitvoeren op het huishoudelijk restafval. Met zo'n sorteeranalyse kan worden hoeveel herbruikbare stoffen in het restafval zitten.
Uit deze analyse blijkt dat er nog behoorlijk wat zaken in ons restafval zitten die gescheiden ingezameld kunnen worden.
Zo zit er nog 32% groente, fruit en tuinafval (GFT) in het restafval. Dat komt overeen met circa 44 kg. per inwoner per jaar dat niet gecomposteerd wordt.
Er zit nog 41% papier in het restafval. Dat betekent dar er 53 kg. per inwoner per jaar verdwijnt in de verbrandingsoven terwijl er in de gemeente papierbakken staan en het papier zelfs maandelijks huis aan huis wordt ingezameld. Zelfs van glas verdwijnt nog ongeveer 11 kg. per inwoner in het restafval.
Dit alles betekent dat we met z'n allen in Albrandswaard nog heel wat moeten doen om te voldoen aan de landelijke norm van 60% bronscheiding. Momenteel ligt dat percentage in Albrandswaard op 50%.
Meer informatie over gescheiden afvalinzameling kunt u vinden op de website van het Ministerie van Verkeer, Ruimtelijke Ordening en Milieu (www.minvrom.nl).