Politiebond ACP

Aanpassingen kabinetsbeleid: een wassen neus

De Algemene en Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer waren niet verrassend. De fractievoorzitters van de regeringspartijen wilden met hun steun voor dit kabinet voor de tv-cameras graag een feestje vieren met een paar bijstellingen ter waarde van één miljard. "Voor het draagvlak in de samenleving". Zo hopen zij hun sociale gezicht te redden. Daarnaast willen zij dat het beleid beter wordt uitgelegd, omdat de mensen het niet begrijpen. Zij vergeten daarbij gemakshalve dat een slecht beleid, slecht beleid blijft. Hoeveel woorden je daar ook aan besteedt.

Fopspeen

De alternatieve voorstellen van CDA, VVD en D66 pakken minder mooi uit dan ze zelf zeggen. Zo wordt de overgangsregeling voor prepensioen niet twee jaar ruimer, zoals ze zelf zeggen. Ze verschuiven handig de peildatum en de invoeringdatum. Wat is het geval: de peildatum om van die regeling gebruik te maken was 1 januari 2006, die is nu plotseling 1 januari 2005. De ingangdatum is echter nog steeds 2006 en dan moet je toch echt 56 zijn. Men zakt vanaf die 57 jaar dus maar één jaar en suggereert er twee. Ook de verdeling van dat ´extra´ miljard om te repareren stemt niet vrolijk. Rekenmeester Zalm stemde er niet voor niets mee in.

Ruim 80% procent daarvan gaat op aan belastingverlichting en voor het bedrijfsleven. Voor de werknemers is slechts 20 procent beschikbaar. Het grijze kenteken overeind houden is belangrijker dan het welzijn van werknemers. Het maakt de prioriteiten van de regeringspartijen duidelijk.

Discussie over de TOR

Ook in de politiesector is er de afgelopen dagen meer onduidelijkheid ontstaan. Zelfs voor leden die gebruik (willen) maken van de Tijdelijke Ouderen Regeling (TOR) dreigen er verslechteringen. De TOR is een verlofregeling die in de CAO is vastgelegd, maar het ministerie van financiën heeft recent laten weten dat zij het als een prepensioenregeling beschouwen. Minister Remkes heeft deze uitspraken (willens en wetens?) laten gebeuren en de mogelijkheid is dan ook groot dat in de komende CAO onderhandeling de TOR onder vuur komt te liggen. En zeg niet dat dat niet kan, want het bleek de afgelopen maanden al duidelijk, met dit kabinet weet je nooit waar je uitkomt.

Als we meer informatie hebben voor de TOR gerechtigden, dan leest u daar meer over.

Arme samenleving

Over wat er aan de keuzes van dit kabinetsbeleid ten grondslag ligt hoor je weinig of niets. Bijvoorbeeld dat het kabinet niet de sterkste schouders de zwaarste lasten laat dragen of dat de bezuinigingen op WAO en WW gewoon overeind blijven. Zaken die mensen echt raken, want na 1 oktober dreigen 110.000 mensen door een herkeuring en een andere indeling (gedeeltelijk) hun WAO-uitkering te verliezen. Ook de bezuinigingen op de thuiszorg gaan keihard door. Een groep waarin vaak de minst draagkrachtigen zitten. Dit soort zaken zijn onverteerbaar en dit soort samenleving wil de ACP niet.

Actie voeren!

Het politieke debat in de Tweede Kamer maakt het deze dagen in elk geval erg duidelijk: het kabinet en de regeringspartijen drukken dit soort zaken door, op weg wil naar een ander soort samenleving. Een samenleving van zelfredzaamheid en eigens schuld dikke bult. Dat staat voor de regeringspartijen niet ter discussie. Het is meegenomen dat het CDA en de VVD hier en daar wat repareren, maar het is jammer dat zij met wat pappen en nathouden het beleid een vriendelijker gezicht proberen te geven. De samenleving loopt er grote schade door op. Daarom blijft het voor werknemers hard nodig om in actie te komen. Zo is het belangrijk om op 2 oktober van zich te laten horen op het Amsterdamse Museumplein. Werknemers kunnen daar duidelijk maken dat zij een andere samenleving willen. Dat zij andere keuzen maken, en dat ook verwachten van de politiek.

Wil je reageren? Klik hier en stuur ons jouw mening per e-mail.