Gemeente Krimpen aan den IJssel


Gemeente Krimpen aan den IJssel staat positief tegenover Rotterdamse aanpak probleemwijken

Het college van burgemeester en wethouders van Krimpen aan den IJssel heeft geen bezwaar tegen het plan van de gemeente Rotterdam tot het opnieuw invoeren van de huisvestingsvergunning. Dit schrijft het college in een brief aan de D66-fractie van Krimpen aan den IJssel, die hierover schriftelijk vragen heeft gesteld.

Door de huisvestingsvergunning te herinvoeren en met andere maatregelen wil de gemeente Rotterdam verloederde wijken opknappen en een betere spreiding van bevolkingsgroepen in de stad bewerkstelligen. Daarmee is het voor Rotterdam mogelijk huuraanvragen te toetsen op inkomen en overbewoning. Het gaat momenteel om een experiment in delen van Charlois, Feijenoord, Delfshaven en het Centrum. Dit beleid zou directe gevolgen kunnen hebben voor de omliggende gemeenten, waaronder Krimpen aan den IJssel, die aangesloten zijn bij de stadsregio Rotterdam. Het gaat er met name om dat de regiogemeenten de kansarme bewoners uit de Rotterdamse wijken moeten opvangen en huisvesting zullen moeten bieden.

Het college van burgemeester en wethouders verwacht echter niet dat er veel mensen uit Rotterdam uit de lagere inkomensgroepen naar Krimpen aan den IJssel zullen verhuizen. Dit is gebaseerd op de huidige instroom van Rotterdammers, die minimaal is geweest de afgelopen jaren. Het college acht het dan ook niet nodig om, evenals in Rotterdam, specifieke maatregelen in te voeren. Hierom had de D66-fractie verzocht. De situatie in Krimpen aan den IJssel is niet vergelijkbaar met die van Rotterdam. Krimpen heeft de huisvestingsvergunning immers niet afgeschaft en de woningtoewijzing functioneert goed.

Wel zal aan de gemeenteraad worden voorgesteld om verdere verbeteringen aan te brengen inzake de woningtoewijzing. Het betreft aanpassing van de Huisvestingsverordening. Met ingang van 1 januari 2005 worden woningen in Krimpen aan den IJssel, overeenkomstig de nieuwe regionale criteria, toegewezen op basis van inschrijfduur in plaats van op basis van woonduur. De verwachting is dat de doorstroming binnen de gemeente zo aanzienlijk verbeterd wordt. Daarnaast zal een beperkt aantal woningen meer direct worden toegewezen aan nader te bepalen doelgroepen zoals ouderen, starters etc. en worden er beperkte inkomens- en bezettingsnormen gehanteerd. Om bepaalde volkshuisvestelijke en/of leefbaarheidsproblemen op te lossen kunnen ook nieuwbouwwoningen gericht worden toegewezen.

Krimpen aan den IJssel