Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Persbericht

Klimaatverandering Europa ongelijkmatig
veranderingen ook zichtbaar in extremen

(Nieuwsoverzicht)
Het klimaat van Europa verruwt: steeds vaker is het extreem warm en de toename van het aantal warme dagen is duidelijk groter dan de afname van het aantal koude dagen. Bovendien regent het de laatste jaren heviger; de natte extremen zijn toegenomen. De ongelijkmatige verandering van warme en koude extremen, die in de onderzochte meetreeksen tot uiting kwam, is een nieuwe aanwijzing voor menselijke invloed op het klimaat. Als de opwarming in Europa alleen het gevolg zou zijn van natuurlijke oorzaken zouden de trends er anders uitzien.

Dit stelt klimaatonderzoeker Albert Klein Tank van het KNMI in zijn proefschrift over extremen in het klimaat van Europa dat hij op 4 oktober verdedigde bij de Universiteit Utrecht. Volgens de onderzoeker is het niet vanzelfsprekend dat de gevonden trends in de toekomst zo doorgaan. Voorspellingen met computermodellen zullen dat in de komende jaren moeten uitwijzen. Tot die tijd is helaas nog maar weinig bekend over hoe in de komende honderd jaar de weerextremen in Europa precies gaan veranderen.

Nieuwe website Europees klimaat
Voor zijn Europese onderzoek, waarvan de coördinatie ligt bij het KNMI, is gebruik gemaakt van dagelijkse metingen op meer dan tweehonderd weerstations. Afzonderlijke rapporten van 'gevaarlijk weer' en behaalde 'weerrecords' zijn daarvoor minder geschikt. Het is voor het eerst dat de veranderingen in extremen over heel Europa volgens een standaardmethode zijn bestudeerd. Dit maakt ook vergelijking met andere werelddelen mogelijk. Alle meteorologische diensten in Europa stelden gegevens beschikbaar. De nieuwe dataset met dagreeksen van temperatuur en neerslag is te vinden op http://eca.knmi.nl

De ongelijkmatige verandering van warme en koude extremen, die in de onderzochte meetreeksen tot uiting kwam, is een nieuwe aanwijzing voor menselijke invloed op het klimaat.

Extreem warme dagen ook na afzwakking warme Golfstroom Het proefschrift biedt ook een klimaatscenario. Er is een heel kleine kans dat de Noord-Atlantische Golfstroom verzwakt. Dat zou in West-Europa leiden tot een vrij abrupte en aanzienlijke daling van temperatuur. Uit berekeningen blijkt dat de veranderingen ook in dit geval alles behalve gelijkmatig verlopen. Als de Golfstroom ons in de steek laat, neemt vooral het aantal relatief zachte winterdagen af en worden de koelste zomerdagen nog koeler. De extremen blijven zoals ze zijn: de temperatuur op zowel de koudste winterdagen als op zeer hete zomerdagen verandert dan niet.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting KNMI, Harry Geurts en Monique Somers, 030 2206 317 (386).Mail: persvoorlichting@knmi.nl

Het volledige proefschrift is te vinden op internet: http://eca.knmi.nl/documents/Thesis_KleinTank_2004.pdf

Laatste wijziging: 5 oktober 2004
Eerste uitgave: 30 september 2004 (kd 04/09)

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI