Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Arib over ongewenste zwangerschappen door bezuiniging op anticonceptie.
(2030421060)

1
Wat vindt u van de constatering van de centra voor seksuele gezondheid Noord-Nederland en Amsterdam dat steeds meer vrouwen ongewenst zwanger raken doordat zij geen geld hebben voor anticonceptiemiddelen? 1)

1
Ik heb kennisgenomen van het krantenartikel waarin dit wordt vermeld. In hetzelfde krantenartikel staat ook dat exact cijfermateriaal nog niet beschikbaar is. De Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) verzamelt de abortuscijfers. De abortuscijfers over het eerste kwartaal van dit jaar bevestigen het geschetste beeld niet. Ten opzichte van 2003 treedt er geen stijging van het aantal abortussen op. De cijfers over het eerste kwartaal zijn echter onvoldoende informatief om hier conclusies aan te verbinden. Drie maanden is immers een te korte periode voor het signaleren van een trend en tevens zal een groot deel van de vrouwen die in januari of februari van dit jaar een abortus ondergingen, al in 2003 (dus nog voor de invoering van de maatregel) zwanger zijn geworden. De cijfers over het eerste half jaar verwacht ik in oktober.

2
Bent u bereid nader onderzoek te verrichten naar de stijging van het aantal ongewenste zwangerschappen door de bezuiniging op anticonceptiemiddelen? Zo ja, op welke termijn?

2
De IGZ voorziet mij van kwartaalcijfers van het aantal abortussen. Daarnaast publiceert de IGZ jaarlijks een meer uitgebreide rapportage. Met behulp van deze rapportage is het bijvoorbeeld mogelijk inzicht te krijgen in welke leeftijdscategorieën eventuele veranderingen plaatsvinden.

3
Deelt u de stelling dat anticonceptie blijkbaar voor een bepaalde groep vrouwen toch te duur is ondanks dat er, zoals u aangeeft in uw antwoord op eerdere vragen 2), al een anticonceptiepil verkrijgbaar is voor 3 per maand? Zo neen, hoe gaat u de vrouwen die nu in plaats van bijvoorbeeld de anticonceptiepil onveilige methodes als periodieke onthouding toepassen daarvan overtuigen?

3
Zie mijn antwoord op vraag 1.
De huidige voorlichting over het voorkomen van zwangerschap voorziet in voldoende mate in informatie over veilige en onveilige methodes van anticonceptie. In het bestaande voorlichtingsmateriaal wordt voor periodieke onthouding gewaarschuwd, omdat het een onbetrouwbare methode is.

4
Bent u op de hoogte van het feit dat een goedkopere anticonceptiepil niet voor iedere vrouw het aangewezen middel is waardoor zij, op medische gronden, gebruik moet maken van duurdere anticonceptiemiddelen? Zo ja, hebt u dit meegenomen in uw afweging om de vergoeding voor anticonceptie te schrappen uit het basispakket?


---- --