Ministerie van Justitie

Persbericht

Problemen met betekening van dagvaardingen aangepakt 30 september 2004

Minister Donner neemt maatregelen om het verlies aan capaciteit bij de gerechten en parketten tegen te gaan als gevolg van gebreken in de betekening van dagvaardingen in strafzaken. Dit gebeurt door de huidige regeling zo aan te passen dat meer waarborgen bestaan dat de verdachte op de hoogte is, of redelijkerwijs kan zijn van de datum van de terechtzitting. Een en ander staat in een wetsvoorstel van de bewindsman dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Zo wordt voorgesteld de dagvaarding niet alleen naar het adres van de verdachte te sturen dat in de gemeentelijke basisadministratie staat, maar ook naar een ander adres dat door betrokkene bij de politie is opgegeven. Daarnaast wordt aan de hand van praktijkervaring gewerkt aan een meer uniforme werkwijze voor de parketten zodat fouten voorkomen kunnen worden en verdachten vaker in persoon de dagvaarding krijgen uitgereikt.

Gebreken bij de betekening van dagvaardingen leiden in de praktijk tot aanhouding van zaken of nietigverklaringen. Gerechten en parketten verliezen daardoor zittingscapaciteit en voorbereidingstijd. Veelal gaat het om zaken van niet-gedetineerde verdachten.

Uit het onderzoek Betekening in strafzaken dat vorig jaar aan de Tweede Kamer werd aangeboden, bleek dat rond de zes procent van het totaal aantal strafzaken dat bij de terechtzitting werd aangehouden, te maken had met gebreken in de betekening van een dagvaarding. In drie procent van de zaken ging het om een nietigverklaring. Het wetsvoorstel past in het streven van minister Donner om procedures in het strafproces te vereenvoudigen en te verbeteren met het oog op vermindering van de druk op de capaciteit van het justitiële systeem.