SYNTENS

Zes miljoen beschikbaar voor innovatieve toepassingen in het m

DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT

van MKB-Nederland, HBO-Raad, TNO, Telematica Instituut, Syntens en VNO-NCW, verenigd in de Stichting Innovatie Alliantie (SIA)

Zes miljoen beschikbaar voor innovatieve toepassingen in het mkb

Een zelfdenkende paletwagen, die het magazijn van een mkb-ondernemer automatiseert. Voor mkb-ondernemers zijn dit soort slimme innovatieve toepassingen nu wellicht sneller mogelijk. De Stichting Innovatie Alliantie (SIA), gericht op bevordering van kenniscirculatie en het innovatief vermogen van mkb-ondernemingen, heeft van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) zes miljoen euro gekregen voor 2005. Dit wordt vanmiddag officieel bekend gemaakt tijdens een conferentie van het Nederlands Forum voor Techniek en Wetenschap. SIA-voorzitter Loek Hermans is verheugd over de subsidie en roept ondernemers op om zich vooral te melden met een innovatie-aanvraag.

Binnen SIA, die nu een jaar actief is, lopen inmiddels concrete projecten gericht op innovatieve toepassingen in het mkb. Zo heeft een groep kleine bedrijven aangesloten bij de branchevereniging FHI (Federatie Het Instrument) een 'devlab' of development laboratorium opgericht, waar ze werken aan de ontwikkeling van technologieën, bijvoorbeeld om sensoren in de lucht te laten samenwerken. Deze technologie kan worden toegepast in de ruimtevaart of bij instrumenten voor weersvoorspellingen. Binnen het gezamenlijke laboratorium wordt gewerkt met promovendi en hbo-studenten onder leiding van hbo-lectoren. SIA draagt bij in de bekostiging.

De subsidie van zes miljoen die het ministerie van OCW voor 2005 beschikbaar heeft gesteld, zorgt voor een extra impuls die bijdraagt aan innovatie in het mkb. Branches en ondernemers worden uitgenodigd om samen met hogescholen aanvragen voor innovaties in te dienen. Ze kunnen hiervoor terecht bij hun regionale mkb-secretaris. De hogescholen staan inmiddels in de startblokken om mkb-ondernemers aan de juiste innovatieve toepassingen te helpen. De plannen worden beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Op basis van de vraag in het innovatieplan worden hogescholen gevraagd de innovaties: die mogelijk elders al in een andere vorm bestaan: toepasbaar te maken voor de betreffende mkb-bedrijven.

SIA wil voor de besteding van middelen gebruik maken van de marktkansen in de regio, die Syntens in kaart gaat brengen. Op basis daarvan worden kansrijke product-marktcombinaties bepaald, waarna een innovatieplan worden opgesteld. Blijkt dat de kracht van de regio bijvoorbeeld zit in de chipindustrie, dan zal het innovatieplan zich kunnen richten op procesinnovatie in de chipindustrie. Het Telematica Instituut zal alle ontwikkelde toepasbare kennis, technologie en producten via internet kenbaar maken aan het mkb, zodat ook andere mkb-bedrijven uit wellicht andere regio's hiervan kunnen profiteren.

Als de zes miljoen subsidie het komende jaar effectief wordt besteed, stelt het ministerie van OCW voor het jaar daarop weer vijf miljoen euro beschikbaar. De middelen van het ministerie vallen onder de zogenoemde RAAK-gelden, Regionale Aandacht en Actie voor Kenniscirculatie.

Op dit moment weten mkb-bedrijven en hogescholen elkaar onvoldoende te vinden. Dat is niet goed voor het innovatief vermogen van het mkb, de economische groei en onze concurrentiepositie ten opzicht van het buitenland. Hogescholen staan vaak ver af van de bedrijfsvoering in het gemiddelde bedrijf en hebben onvoldoende kennis van de economische potentie die er in het mkb is. Daarom ontwikkelen hogescholen ook niet altijd kennis die direct in het mkb toepasbaar is.

Om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen is SIA, een samenwerkingsverband van MKB-Nederland, de HBO-Raad, TNO, het Telematica Instituut en Syntens, bezig die kennis voor het mkb te ontsluiten. Sinds vandaag is ook VNO-NCW toegetreden tot SIA, waardoor zoveel mogelijk ondernemers bereikt kunnen worden.

Delft /Den Haag, 29 september 2004

Meer informatie:

Ton Ravesloot, secretaris Technologie MKB-Nederland, telefoon 015 21 91 244
Patrick Cramers, HBO-Raad, telefoon 070 31 22 153.

30 sep 04 09:35