Vereniging Milieudefensie

Persbericht

'Londen is dichterbij dan je denkt. Een klimaatramp ook' Milieudefensie beklimt British Airways-reclame

Amsterdam, 30 september 2004 --- Klimmers van Milieudefensie hebben vanochtend in Amsterdam een gigantisch reclamespandoek van British Airways voorzien van een alternatieve leus. Onder de slogan Londen is dichterbij dan je denkt hangt een twintig meter lang doek met het opschrift Een klimaatramp ook... Vliegtax nú! Milieudefensie protesteert hiermee tegen de absurd lage prijzen in de luchtvaartsector en pleit voor de invoering van een milieuheffing, BTW op tickets en accijns op kerosine.

De razendsnel groeiende luchtvaartsector veroorzaakt tien procent van de Nederlandse bijdrage aan het broeikaseffect. Door dit effect warmt de aarde op; het weer wordt minder stabiel en orkanen zoals Jeanne, die recent Haïti en Florida teisterde, zullen vaker voorkomen. Toch valt de luchtvaartsector niet onder de klimaatafspraken van Kyoto: geen enkele doelstelling beoogt de uitstoot van broeikasgassen door het vliegverkeer terug te dringen.

British Airways prijst in een grootscheepse campagne momenteel een retour Londen aan voor 70 euro (ter vergelijking: per trein kost dit tussen de 99 en 159 euro). Dergelijke lage luchtvaarttarieven zijn mogelijk doordat luchtvaartmaatschappijen geen accijns op kerosine hoeven betalen, doordat tickets BTW-vrij zijn en doordat vrijwel nergens milieuheffingen bestaan voor vliegverkeer.

Milieudefensie wil dat Nederland een kopgroep in Europa samenstelt die wél milieu- en BTW-heffingen en kerosine-accijnzen van de grond gaat tillen.

Wat: Klimmers van Milieudefensie hangen spandoek voor mega-advertentie British Airways
Waar: Koningsplein in Amsterdam Wanneer: Donderdag 30 september van 6.00 uur tot uiterlijk 10.00 uur

Van 28 september tot 8 oktober vindt in Montreal het internationale luchtvaartoverleg van de Verenigde Naties plaats (ICAO). De Verenigde Staten zullen hier proberen een wereldwijd verbod te realiseren op milieuheffingen in de luchtvaartsector, om de vliegprijzen zo laag mogelijk te houden. Zowel het Europees Parlement als de afzonderlijke lidstaten zijn tegen deze plannen. Nu Nederland voorzitter is van de Europese Unie is het aan staatssecretaris Schultz om dit verzet krachtig te verwoorden en de mogelijkheden voor een eigen Europees luchtvaartbeleid overeind te houden. De actie van Milieudefensie is onder meer bedoeld Schultz aan deze taak te herinneren.