Socialistische Partij

Kabinet blijft op ramkoers: protest onverminderd belangrijk

29-09-2004 * Tijdens de Algemene Beschouwingen heeft de regering halsstarrig vastgehouden aan haar ramkoers. De Kamerfracties van CDA, VVD en D66 dienden een motie in die bedoeld was om het draagvlak voor het beleid te vergroten. SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen concludeert: "Hier en daar wordt een scherp randje van een maatregel gehaald, maar wat over blijft is nog steeds meedogenloos snoeibeleid. De noodzaak om de komende tijd in actie te komen tegen dit beleid, blijft onverminderd groot."

De regering bleef vandaag maar doorgaan met stemmingmakerij. De arbeidsproductiviteit in Nederland is waardeloos, we werken veel te weinig uren, veel te weinig jaren, lang niet hard genoeg en zo ging het maar door. Er werden tal van dit soort halve waarheden en soms gewoon leugenachtige beweringen verkondigd, om de Nederlanders de stuipen op het lijf te jagen. En dat heeft tot doel om de weerstand te breken tegen de afbraak van het sociale stelsel. Dit is iets waar de VVD al sinds Paars 1 aan werkt, ongeacht de economische voor- of tegenspoed, en het is triest om te zien dat D66 en CDA zich daar blind voor lenen.

De regeringspartijen hebben een motie ingediend die `de scherpe randjes van het beleid moet halen' zoals Maxime Verhagen zei namens het CDA. En dat alles om het draagvlak voor het kabinetsbeleid te vergoten, omdat ze zien dat de bevolking dit kabinet niet meer pruimt. Het is een zogenaamde omnibusmotie, met voor elk wat wils. Er zitten zelfs elementen in die volgens de SP-fractie sympathiek zijn, maar het gaat toch echt niet ver genoeg. Uiteindelijk wordt er geen wezenlijke koerswijziging ingezet. De ramkoers blijft in stand, het kabinet beschouwt zichzelf blijkbaar nog steeds in oorlog met haar eigen bevolking - al is het uiteraard allemaal voor onze eigen bestwil.

De regeringspartijen hebben de motie vooral ingediend als PR-exercitie, om de schijn te wekken dat protesteren niet meer nodig is. Maar de motie verandert niets aan belangrijkste plannen. De VUT en prepensioen worden nog steeds de nek omgedraaid. De regering blijft vasthouden aan de No Claim, ondanks de zeer brede maatschappelijke weerstand. Het onderwijs wordt nog altijd op water en brood gehouden, de problemen in het VMBO worden niet opgelost, in de zorg blijft het water aan de lippen staan, de economie wordt niet gestimuleerd en de meest kwetsbare inkomens krijgen nog meer lasten te dragen - ook als ze die allang niet meer kunnen verwerken. Tegelijkertijd wordt op de mensen die écht iets kunnen missen, geen enkel beroep gedaan iets extra's bij te dragen aan het beter maken van Nederland.

Maar liefst vier oppositiepartijen hebben deugdelijke tegenbegrotingen ingediend, ook de SP. Ze laten stuk voor stuk zien dat het - met dezelfde middelen - echt anders kan: meer economische groei, meer werkgelegenheid, beter onderwijs en betere zorg. De SP bewijst ook dat dit kan zonder de VUT en prepensioen te slopen, zonder de huren te verhogen, zonder de huursubsidie te verlagen, zonder de No Claim in te voeren, zonder de zwaarste lasten op de zwakste schouders te leggen. Kortom: beleid dat eerlijk en sociaal is, gebaseerd op échte waarden als menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Beleid dat hoop voor- en vertrouwen in de toekomst geeft. Want volgens de SP moet een regering mensen het geloof geven dat het morgen altijd beter kan worden dan het vandaag is, als we er maar met z'n allen de schouders onder zetten.

De noodzaak blijft onverminderd groot om zaterdag te demonstreren, samen met vakbonden, studenten, maatschappelijke organisaties, de oppositiepartijen en alle andere tegenstanders van dit wanbeleid. En het hééft echt zin! De coalitiepartijen zijn wel degelijk gaan schuiven als gevolg van de druk uit de samenleving. De omnibusmotie was er zonder de vakbondsacties nooit gekomen.

Nooit eerder stelden coalitiepartijen zoveel wijzigingen voor op een gepresenteerde begroting. Het was niet voldoende, maar er is bewezen dat er beweging in te krijgen is. Onder druk wordt alles vloeibaar en het is van het grootste belang nú de druk op te voeren. Want in de komende maanden worden de begrotingen van de ministeries behandeld en dan kan er nog heel wat bijgestuurd worden. Ook nu geldt: wie zwijgt, stemt toe. Ons land mag niet verder verziekt worden. Ook al ben je er misschien niet dol op: je kunt beter één middag demonstreren, dan jaren spijt hebben dat je alles maar hebt laten gebeuren. Sluit je aan bij het verzet en maak Nederland beter!.
* Dossier Prinsjesdag 2004