Nederland werkt aan voortrekkersrol mbt Kyotoafspraken
ALMERE, 20040923 -- Revolutionair C-Fix voorkomt de uitstoot van 33 ton CO2 met 6 golfbrekerblokken voor IJmuiden, in vele opzichten een fikse doorbraak in "waterkering"!Op een testlokatie van de Zuid-pier in IJmuiden worden in samenwerking met Rijkswaterstaat zes 45 ton zware C-Fix koolstofbeton golfbrekerblokken geplaatst. C-Fix staat voor 'Carbon Fixation' ofwel koolstoffixatie. Koolstofbeton is een combinatie van C-Fix bindmiddel, zand en kiezel. Het bindmiddel is een zeer hard en koolstofrijk product uit de raffinage van aardolie. Normaal dient dit aardolieresidue als basis voor zware stookolie voor zeeschepen en elektriciteitscentrales, waarbij veel koolstofdioxide (CO2) vrijkomt. Door dit residue in een nuttig product te fixeren wordt de uitstoot van CO2 voorkomen.
Op de grens van land en water is C-Fix letterlijk en figuurlijk in zijn element. Koolstofbeton combineert de eigenschappen van asfalt en cementbeton. Het is duurzaam, sterk en flexibel waardoor het de extreme weersomstandigheden goed zal kunnen doorstaan én het is blijvend resistent tegen het zoute water. Bovendien is het volledig recyclebaar. Door het frequenter voorkomen van bijzonder zware weersomstandigheden op de testlokatie was een zeer hoge dichtheid van de golfbrekerblokken noodzakelijk, dat wil zeggen een groot gewicht bij een klein volume.
Daarom is gekozen voor een zwaarder toeslagmateriaal dan het gebruikelijke zand- en grindmengsel, nl. magnetiet: een uitgeoxydeerd ijzerhoudende erts, dat beschikbaar is gesteld door de firma Minelco.
Golfbrekerblokken en dijkelementen van koolstofbeton kunnen ons tegen aanstormend water beschermen, nu en in de toekomst. Niet alleen bieden deze producten directe bescherming tegen het water, maar helpen ook indirect om de stijging van de zeespiegel te voorkomen. Dankzij de koolstoffixatie door C-fix voorkomt men een aanmerkelijke CO2 -uitstoot en draagt zodoende bij aan het voorkomen van het broeikaseffect. Door het produceren van zes C-Fix koolstofbeton-blokken van 45 ton per stuk is er een reductie van 33 ton CO2 onstaan! Stel: als we een kilometer van deze blokken achter elkaar zouden plaatsen wordt 2444 ton CO2 uitstoot bespaard en zou daarmee al een aanzienlijke bijdrage aan het behalen van de Kyoto-doelstellingen worden bereikt.
Naast de golfbrekerblokken zijn er nog legio mogelijkheden waarbij de bijzonder eigenschappen van C-Fix benut kunnen worden. Concrete voorbeelden hiervan zijn onder meer wegen, vloeren en straatstenen. Op het ogenblik wordt op diverse plekken in de wereld volop gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe toepassingen van dit revolutionaire CO2 -reducerende product. Voor meer algemene informatie, zie www.c-fix.com.
Als u geinteresseerd bent in dit nieuwe product voor de Zuid-Pier en de andere toepassingsmogelijkheden van C-Fix nu en in de toekomst bent u van harte welkom voor een perspresentatie met korte lezing over dit materiaal in IJmuiden op donderdag 30 September 2004 van 14.00 - 15.00 uur.
Graag aanmelden voor dinsdag 28 september 16.00 uur bij onze secretaresse Mevr. M. Pots
Tel. 036-5362004
Fax: 036-5367670
e-mail: marieke.pots@c-fix.com