PERSBERICHT
Den Haag, 29 september 2004
Stimulering innovatieve netwerken tussen kennisinstellingen en midden- en kleinbedrijf
Eerste innovatievouchers uitgereikt
Tijdens de tweede innovatieconferentie van het Forum voor Techniek en Wetenschap die vandaag wordt gehouden, presenteren kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid op het hoogste niveau concrete afspraken die de innovatie in het midden- en kleinbedrijf (MKB) in Nederland moeten stimuleren. Bij de conferentie zijn diverse leden van het Innovatieplatform betrokken. Directeur-Generaal Chris Buijink van Economische Zaken reikt de eerste innovatievouchers uit aan een aantal MKB-ondernemers. De innovatievoucher of de kennisbon is een initiatief van het Innovatieplatform en het ministerie van Economische Zaken. Directeur-Generaal Renk Roborgh van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen geeft een financiële impuls aan de mogelijkheden voor hogescholen om meer kennis aan te bieden aan het MKB.
De innovatieconferentie van het Forum voor Techniek en Wetenschap is bedoeld om de wens tot meer innovatie en daarmee versterking van de concurrentiekracht van Nederland te ondersteunen met concrete acties Naast versterking van kennis, onderwijs en onderzoek is het zeker zo belangrijk om al die kennis ook te gelde te maken door innovatie in het midden- en kleinbedrijf. "MKB-bedrijven zijn een belangrijke pijler van onze economie. Door de vorming van netwerken tussen midden- en kleinbedrijf, groot bedrijf, overheid en kennisinstellingen wordt innovatie in het MKB gestimuleerd. Concrete acties zoals vandaag gepresenteerd worden zijn daarbij belangrijk; handelen staat voorop. Innovatie gaat immers niet over praten, maar over doen. .", zeggen zowel Jan Zuidam, voorzitter van het Forum voor Techniek en Wetenschap, als dagvoorzitter Jan Terlouw (die als motto heeft 'spiel' mal gut'), voorzitter van Syntens.
Vandaag worden onder andere de volgende acties aangekondigd:
· Directeur-Generaal Chris Buijink van Economische Zaken reikt de eerste vier innovatievouchers mede namens het Innovatieplatform uit aan vier MKB-bedrijven: Airborne Development, Springtime Industrial Design B.V., Prolyte Products B.V. en Machinefabriek van de Weer Helmond B.V. De vouchers ondersteunen allerlei vormen van innovatie. Zo wil Springtime het gewicht en de trillingen van voertuigframes reduceren. Die kennisvraag willen zij door TNO Wegtransport laten beantwoorden. Machinefabriek Van de Weert Helmond wil het productieproces, de interne logistiek en de werkprocedures verbeteren, een vraag die waarschijnlijk aan een HBO-instelling of een universiteit voorgelegd gaat worden.
· Renk Roborgh, Directeur-Generaal van OCW, geeft een financiële impuls aan de mogelijkheden voor HBO-instellingen om meer kennis aan te bieden aan het MKB. Het Triangel-project van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen is het eerste project dat van deze mogelijkheid gebruik maakt.
· Renk Roborgh zal tevens een subsidiebeschikking RAAK-middelen van OCW aan de Stichting Innovatie Alliantie (SIA) aankondigen, waardoor deze Stichting vele MKB-projecten kan ondersteunen in de regio. RAAK staat voor Regionale Actie en Aandacht voor Kennisinnovatie. De beschikking wordt binnenkort overhandigd aan Loek Hermans, voorzitter van de Stichting Innovatie Alliantie (SIA) en tevens voorzitter van MKB Nederland. SIA is opgericht door MKB Nederland, HBO-Raad, Syntens, Telematica Instituut en TNO. Tijdens de conferentie wordt VNO-NCW uitgenodigd om deel uit te gaan maken van deze Stichting. SIA heeft als missie om het innovatieve vermogen van het MKB te verbeteren. Roborgh komt met een subsidiebeschikking van ¤ 6 miljoen voor SIA, Het gaat vooralsnog om een éénmalige subsidie met een looptijd van een jaar.
Hans van der Wulp, vertegenwoordiger van het hydraulisch cluster, is verheugd over de Innovatievouchers: " Samenwerking met kennisinstellingen is daarbij cruciaal. De innovatievouchers geven de bedrijven in mijn cluster de gelegenheid om gezamenlijk en met hulp van de kennisinstellingen gestructureerd aan de slag te gaan met innovaties.In de toekomst hopen we de innovatievouchers ook in het buitenland in te kunnen wisselen. Hydraulische expertise is bijvoorbeeld net over de grens, in Aken, volop te halen. Gelukkig heeft het Innovatieplatform deze kansen ook onderkend en we gaan er daarom vanuit dat dit in een volgende fase wel mogelijk zal zijn." De heer Habraken van Machinefabiek Van de Weer Helmond B.V. voegt daar aan toe: " De kennisbon is een prima idee, lekker praktisch en direct toepasbaar. Het kan voor veel MKB' ers net dat duwtje in de rug zijn om tot innovatie over te gaan. Het zou trouwens goed zijn als de kennisbon niet alleen bij publieke kennisinstellingen maar ook bij bijvoorbeeld grote bedrijven besteed zouden kunnen worden, daar zit ook veel kennis."
VNO-NCW treedt graag toe tot de Stichting Innovatie Alliantie SIA. "Dit maakt het mogelijk gezamenlijk te bouwen aan vraaggestuurde netwerken voor innovatie in het midden- en kleinbedrijf.", aldus Jan Heeres, voorzitter van het Platform MKB VNO-NCW. "Deze netwerken zijn essentieel om te bevorderen dat de ondernemer met de juiste vraag aanklopt bij de juiste kennisaanbieder, en daarmee ook essentieel voor succesvolle opschaling van het experiment met de vouchers."
Concrete resultaten en afspraken
Jan Zuidam, voorzitter van het Forum en vice-voorzitter van DSM, stelt tijdens de conferentie: "De acties rond technostarters die zijn aangekondigd tijdens onze eerste Innovatieconferentie in 2003 hebben tot concrete resultaten geleid. Ik ben blij dat ook deze tweede Innovatieconferentie tot concrete afspraken en acties leidt. Vanuit het MKB hebben wij hier en elders duidelijke signalen gehoord dat die vouchers in de toekomst ook bij buitenlandse en private kennisaanbieders te besteden zouden moeten zijn. Ik hoop zeer dat dat in de volgende ronde mogelijk zal zijn. Ik ben er immers van overtuigd dat in ieder geval DSM en Philips en waarschijnlijk ook veel andere leden van het NFTW dan zullen aangeven dat het MKB via innovatievouchers gebruik kan worden gemaakt van hun onderzoeksfaciliteiten en expertise. Ook onze ervaringen in DSM met euregionale vouchers zijn positief. De kracht van directe verbindingen heeft zich hier al vaker bewezen."
De samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen is cruciaal en heeft al eerder bewezen succesvol te zijn, bijvoorbeeld bij de Technologische Topinstituten en in Jet-Net (Jongeren en Technologie Netwerk Nederland).
De innovatieconferentie die vandaag wordt gehouden is de tweede in een reeks. Het Forum voor Techniek en Wetenschap organiseert deze jaarlijks. In het najaar van 2005 zal het Forum de resultaten van deze tweede conferentie bekend maken. De resultaten van de innovatieconferentie 2003, met als thema 'innovatief ondernemerschap', zijn te vinden op de website www.nftw.nl/innovatieconferentie/.
Het Forum voor Techniek en Wetenschap
Het Forum voor Techniek en Wetenschap is een onafhankelijke vereniging van een tachtigtal personen afkomstig uit het bedrijfsleven, universiteiten en onderzoekinstellingen. Het Forum is in 1986 opgericht als ontmoetingspunt van de in Nederland aanwezige kennis en expertise op het gebied van technisch-wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, technologie-ontwikkeling en technologische innovatie. Het Nederlands Forum voor Techniek en Wetenschap wil vanuit een algemeen zicht invloed uitoefenen op het maatschappelijk denken en handelen met betrekking tot techniek als belangrijke component van de samenleving. Het Forum biedt zich aan als steun en informatiebron voor het Innovatieplatform.
dfae3b.jpg