STICHTING GREENPEACE NEDERLAND

Greenpeace: kernafval nog 240.000 jaar radioactief

Vandaag eerste transport Nederlands kernafval uit Frankrijk naar Vlissingen

Actievoerders van Greenpeace zijn het opslaggebouw voor hoogradioactief afval in Vlissingen, de HABOG, opgeklommen en hebben een groot spandoek opgehangen met de tekst: 'Kernafval: 240.000 jaar radioactief'. Vandaag vindt het eerste transport plaats van hoogradioactief afval van kerncentrale Borssele uit Frankrijk naar de COVRA(1) in Vlissingen. Daar zal het afval 100 jaar worden opgeslagen, maar wat er daarna mee moet gebeuren is nog onduidelijk. Met deze actie wil de milieuorganisatie laten zien dat er geen oplossing is voor kernafval. Greenpeace wil dat Nederland zo snel mogelijk stopt met het produceren van kernafval en dus met kernenergie.

Kernenergie is een zeer milieuonvriendelijke vorm van energie: bij kernenergie komt gevaarlijk radioactief afval vrij dat 240.000 jaar gevaarlijk blijft. 'Kerncentrale Borssele strooit de mensen zand in de ogen door te doen alsof er een oplossing is voor het kernafval dat zij produceren. Het staat nu 100 jaar in de HABOG, maar wat we er daarna mee moeten daar heeft niemand een antwoord op,' aldus Joris Thijssen, campagneleider klimaat en energie. 'We zadelen de generaties na ons op met een onopgelost probleem. Want hoe dik de muren van de opslagplaatsen ook zijn, niemand kan de veiligheid op zo'n lange termijn garanderen.'

Het transport dat vandaag terugkomt uit Frankrijk is het eerste van tenminste zeven transporten met hoogradioactief afval. Voordat het kernafval uit kerncentrale Borssele wordt opgeslagen, wordt het eerst naar La Hague in Frankrijk vervoerd om het afval op te werken. Dit opwerkingsproces is vanuit oogpunt van milieu en proliferatie rampzalig. De fabriek in La Hague loost miljoenen liters radioactief afvalwater, waardoor de zee en de omgeving van de fabriek radioactief vervuild zijn. Ondanks deze vervuiling en internationale verdragen die Nederland verplichten kernafval direct op te slaan, gaat Borssele door met dit onnodige en vervuilende proces. Na het opwerken - waarbij het afval niet minder radioactief wordt - komt het hoogradioactieve afval weer terug naar Nederland.

Bij opwerking worden plutonium en uranium vrijgemaakt uit het kernafval. Dit is behalve vervuilend ook zinloos. Kerncentrale Borssele zegt dat ze het uranium hergebruikt als brandstof voor kerncentrales, maar in de praktijk gebeurt dat nauwelijks. Daarnaast is het plutonium de grondstof voor kernwapens. Er staat nu al 3000 kilo Nederlands plutonium tijdelijk opgeslagen in Frankrijk, daar komt de komende tien jaar nog eens 1000 kilo bij. Er is geen bestemming voor, en we hebben in Nederland geen plek waar we het plutonium veilig kunnen opslaan. Opwerking zorgt daarbij voor veel extra transporten van gevaarlijk radioactief materiaal. Op dit moment is een transport van 140 kg plutonium uit Amerikaanse kernwapens onderweg van de Verenigde Staten naar Frankrijk, om na verwerking weer terug te gaan naar de VS.

In een duurzame energievoorziening is geen plaats voor een vervuilende en gevaarlijke energievorm als kernenergie. 'Kernenergie wordt steeds vaker gepresenteerd als oplossing voor het broeikaseffect. Maar kernenergie vervangt alleen het ene probleem, klimaatverandering, door het andere, nucleaire vervuiling en een onoplosbaar afvalvraagstuk', aldus Joris Thijssen. Greenpeace wil dat de overheid zo snel mogelijk stopt met kernenergie en duurzame energie zoals zon, wind en schone biomassa, stimuleert.

Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Maartje van Boekel, persvoorlichter, 06-25031012 Joris Thijssen, campagneleider klimaat&energie, 06-29001156

Zie ook www.greenpeace.nl


1 COVRA: Centrale Opslag Voor Radioactief Afval. 30 september 2003 opende de COVRA in Zeeland het HABOG-gebouw, waar de komende 100 jaar het hoogradioactieve kernafval van Borssele - nadat het in La Hague is opgewerkt - wordt opgeslagen

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 670.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.

29 sep 04 07:18