Nederlandse Vereniging van journalisten

OPEN BRIEF (van hoofdredacteuren regio)
28 september 2004

Ondergetekenden, hoofdredacteuren bij de regionale omroep, maken zich zorgen. De CAO is op dit moment aanleiding voor hevig debat bij de regionale omroepen, maar het is niet de oorzaak van de problemen.

Met de NVJ zijn wij van mening dat er in Nederland één publieke omroep is, op twee schaalniveaus. De landelijke en regionale publieke omroepen werken op basis van dezelfde wet- en regelgeving, hebben dezelfde wettelijke taken, kennen dezelfde Omroep CAO en ze worden beide betaald uit de Rijksmiddelen, al dan niet doorgesluisd via de provincies.

Wij roepen de NVJ op om vanuit het principe `één publieke omroep' in gesprek te gaan over de toekomst van de regionale omroepen. Alleen de CAO eruit pikken, is korte-termijn politiek. En daar is niemand voorstander van. Omdat de regionale omroepdirecties hebben toegezegd dat in elk geval tot en met 2005 de Omroep CAO wordt gevolgd, is er volgens ons nu tijd om het fundamentele debat te voeren, zonder het mes op tafel van bezuinigingspercentages.

Wij zijn blij met uitspraken van NVJ-bestuurder Thomas Bruning. De vakbond vindt het volgens Bruning `bespreekbaar' om in Hilversum de bureaucratie aan te pakken, zodat er Rijksmiddelen vrij komen om de financiering van de regionale omroepen structureel gezonder te maken. Een herverdeling van publieke omroepmiddelen waar zowel journalisten in Hilversum als in de regio blij mee zullen zijn. De NVJ kan als belangenbehartiger van journalisten dit onderwerp juist nu op de politieke agenda zetten. Wij zijn ervan overtuigd dat voor deze hervormingen politiek draagvlak is te winnen.

Vanuit het belang van de kwaliteit van de programmering zeggen wij: regio-omroepen in de Omroep CAO met behoud van werkgelegenheid. Het handhaven van de Omroep CAO mag niet ten koste gaan van werkgelegenheid bij de regionale omroepen. Wij gaan er vanuit dat de NVJ deze dubbele doelstelling ondersteunt. Dat is in het belang van zowel de arbeidsvoorwaardelijke positie van álle medewerkers als de programmering van de regionale omroepen.

Er zijn voldoende argumenten om te pleiten voor extra Rijksmiddelen voor de publieke regionale omroep. Een greep:


1. Al jarenlang moet de regionale publieke omroep vergeleken met de landelijke publieke omroep met beduidend minder middelen-per-uur zijn publieke taak uitoefenen, terwijl de wettelijke taken (grotendeels) dezelfde zijn. Vanuit het principe één publieke omroep is dit volgens ons onverteerbaar. Wij nemen aan dat de NVJ ons daarin voor 100% ondersteunt.


2. Nergens staat geschreven dat voor het bereiken van de doelstellingen van publieke omroep de landelijke schaal de beste is. Een flink aantal publieke programmataken - zoals omschreven in de wet en in het rapport van de commissie Rinnooy Kan - kunnen volgens ons voor een belangrijk deel via zelfstandige regionale zenders effectiever en efficiënter worden gerealiseerd. Steunt de NVJ deze stelling?


3. Als de financiering van de regionale omroepen niet structureel beter wordt, dan zijn de groeikansen op middellange termijn minimaal. Dat is tegen de wens van het publiek in. Gelet op de hoge luistercijfers (Regio Radio is landelijk marktleider) en de groeiende kijkcijfers, is bewezen dat het publiek de regionale omroepprogramma's zeer waardeert. Vindt de NVJ dat regionale omroepen terecht programmatische groeiambities nastreven gelet op de belangstelling van het publiek?

Wij roepen de NVJ op om nog dit jaar - in overleg met de regio-omroepen en hun medewerkers - te komen tot een visie op de toekomst van een zelfstandige, publieke regionale omroep. In deze brief staan genoeg concrete punten waarover volgens ons de NVJ een helder standpunt zou kunnen formuleren.

Met vriendelijke groet,

Dink Binnendijk, hoofdredacteur RTV Noord-Holland Jos Campman, hoofdredacteur/directievoorzitter RTV Gelderland Rob Freijssen, hoofdredacteur a.i. RTV Rijnmond Leo Hauben, hoofdredacteur L1 Radio-TV
Rommert Kruithof, hoofdredacteur RadioNieuwsCentrale Paul van der Lugt, directeur/hoofdredacteur RTV Utrecht