Ministerie van Justitie

Nederlandse kindersekstoerist moet schadevergoeding aan Filippijns slachtoffer betalen

Voor het eerst heeft een Nederlandse rechtbank een buitenlands slachtoffer van kindersekstoerisme een schadevergoeding toegekend. Ruim 3000 euro moet de 52-jarige J. van der S. uit Delft betalen aan een jonge Filippijnse vrouw die negen jaar geleden op 12-jarige leeftijd door hem seksueel werd misbruikt.

De moeder van het meisje heeft ook psychische schade geleden door het misbruik van haar dochter en krijgt een bedrag van 100 euro. De man werd eerder al veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en is inmiddels weer op vrije voeten. Tijdens een verblijf op de Filippijnen in 1995 maakte computerprogrammeur Van der S. fotos en video-opnames van zijn seksuele handelingen met een aantal minderjarige meisjes die hij op straat had opgepikt. Bij het ontwikkelen van de fotos trof een medewerker van de foto-ontwikkelcentrale in Nederland onbetamelijk materiaal aan en deed aangifte.

Nederlands rechercheteam

Bij huiszoeking werd meer obsceen materiaal aangetroffen, waaronder 80 videos, fotos en posters van jonge, naakte meisjes. Hierop waren ook onwettige seksuele handelingen te zien, bedreven zowel in Nederland als de Filippijnen. Een Nederlands rechercheteam reisde af naar de Filippijnen om de slachtoffers te identificeren. De toen 12-jarige Rosemarie werd bij het onderzoek naar het beeldmateriaal door de directeur van een kinderopvangorganisatie herkend. Zij legde vervolgens een getuigenis af aan het Nederlandse rechercheteam.

Defence for Children International

Kinderrechtenorganisatie Defence for Children International (DCI) heeft de civiele procedure in gang gezet namens het slachtoffer, met hulp van Nederlandse en Filippijnse advocaten. De procedure heeft lang geduurd vanwege de complexiteit van de verschillende rechtsstelsels. Het meisje, nu zelf een jonge vrouw met kinderen, heeft nog steeds last van haar verleden. Toch wil zij ook andere meisjes helpen die hetzelfde hebben ondergaan of nog te wachten staat. Annemieke Wolthuis van DCI zegt blij te zijn met het resultaat. "Het is een doorbraak in de strijd tegen kindersekstoerisme. Naast een gevangenisstraf hangt kindersekstoeristen nu ook een schadeclaim boven het hoofd. Voor Rosemarie en andere slachtoffers is het een stap naar genoegdoening." DCI gaat soortgelijke zaken onderzoeken op mogelijkheden voor het indienen van een claim. Zij zal partners en andere kinderrechtenorganisaties in het buitenland op de hoogte stellen van de uitspraak van de rechtbank.

Het is nog onduidelijk of Van der S. in staat zal zijn om de door de rechter opgelegde schadevergoeding te kunnen betalen. Sinds zijn gevangenisstraf kampt de man met financiële en sociale problemen. Mocht Van der S. in gebreke blijven, dan zal DCI fondsen werven om het bedrag bij elkaar te krijgen.

* Kijk voor meer informatie op de site van Defence for Children International (DCI): www.defenceforchildren.nl

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 28-09-2004