| |Nr. |2004-419 | | |Arnhem|28 september | | |, |2004 |BESLUITEN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN 28 SEPTEMBER 2004
Hieronder staat, kort samengevat, een overzicht van de besluiten die het dagelijks bestuur van Gelderland vandaag, 28 september, heeft genomen. Een volledig overzicht van alle agendapunten staat op www.gelderland.nl
Geld voor Leefbaarheid Platteland (A3)
Het college houdt vast aan zijn oorspronkelijke voorstel aan PS om geld uit het Meerjaren Investeringsfonds Gelderland te reserveren voor projecten die met de leefbaarheid van het platteland te maken hebben. De statencommissie Landelijk Gebied kon in haar bijeenkomst niet met een eenduidig advies komen. Gereserveerd wordt nu de voor bottom-upprojecten (leefbaarheid Kleine Kernen en ondersteuning werkzaamheden Federatie Dorpshuizen en Vereniging Kleine Kernen) een bedrag van 2,4 miljoen euro.
Kaderrichtlijn Water hét instrument voor aanpak grensoverschrijdende waterproblematiek (A4) De uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn (integratie van verschillende Europese richtlijnen op het gebied van waterkwaliteit, ecologie en natuurbeheer) ligt in Gelderland op schema. Eind december 2000 is deze richtlijn van kracht geworden. Gelderland is 'trekker' van het samenwerkingsverband voor het stroomgebied Rijn-West. Voor de overige drie deelstroomgebieden van Gelderland staan andere provincies centraal (Rijn-Oost: Overijssel, Rijn-Midden: Flevoland, Maas: Limburg). Doel is oppervlaktewater en grondwater in zowel kwalitatief als kwantitatief opzicht te beschermen en te verbeteren. De deelstroomgebiedrapportages worden nu ter kennisneming aan het Gelders Parlement gestuurd.
'Baksteenproblematiek' ARN (C1)
GS laten de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van de ARN weten dat zij zich niet langer gebonden achten aan eerder gemaakte afspraken over gedeeltelijke compensatie van betrokken gemeenten nu de AVA een andere koers gaat varen dan in het advies van Welschen stond opgenomen. Het gereserveerde bedrag van ruim 4,5 miljoen euro in het Meerjarig Investeringsfonds Gelderland zal nu in het najaar bij de algehele heroverweging van het MIG worden betrokken.
Gebiedsplan Natuur en Landschap Gelderland en Commentaarnota (C4) Het gebiedplan Natuur en Landschap Gelderland met de commentaarnota is vastgesteld. Het ontwerpplan heeft ter visie gelegen en de inspraakreacties daarop zijn verwerkt in een commentaarnota en hebben ook tot enkele planaanpassingen geleid. Met het Gebiedsplan Natuur en Landschap Gelderland geeft de provincie aan waar de rijks-Subsidieregelingen Agrarisch Natuurbeheer (SAN) en Natuurbeheer 2000 (SN) worden ingezet ter realisering van de provinciale natuur- en landschapsdoelen. Eind 2004 zijn er tussen het Ministerie van LNV en de gezamenlijke provincies afspraken gemaakt om vóór 1 oktober 2004 de gebiedsplannen voor natuur en landschap aan te passen aan de uitkomsten van de evaluatie van de subsidieregelingen en de begrenzing van de probleemgebieden. Het gebiedsplan en de commentaarnota worden nog van 26 oktober tot 7 december 2004 ter visie gelegd en er kan beroep worden ingediend. Het gebiedsplan staat vanaf 12 oktober 2004 op het internet: www.gelderland.nl/gebiedsplannen.
Jonge boeren krijgen ondersteuning (C6)
Een rijksregeling voor de ondersteuning van jonge boeren bij bedrijfsovername laat helaas op zich wachten. Goedkeuring vanuit Europa is uitgesteld vanwege de discussie over het Nederlandse mestbeleid. Ook de Tweede Kamer is hierover teleurgesteld. Gelderland wil zelf iets doen voor de jonge boeren binnen haar grenzen. Ook daarvoor is echter Brusselse goedkeuring nodig. GS blijft pleiten voor een regeling die aanhaakt op een landelijke. Voor de begrotingsbehandeling in november van dit jaar ligt nu een voorstel op tafel om 500.000 euro vrij te maken voor een eigen Gelderse regeling waarop de provincie dan, op het moment dat het ministerie van LNV een (concept)regeling klaar heeft, meteen kan inhaken.
Aanwijzing foerageergebieden overwinterende ganzen en smienten (C7) GS hebben de begrenzing van de foerageergebieden vastgesteld. Binnen de foerageergebieden mogen smienten en andere overwinterende soorten ganzen niet meer worden verstoord. Daarbuiten wel. In aanvulling op het verstoren mogen jagers die zijn aangesloten bij een faunabeheereenheid schieten op grauwe gans, kolgans en smient. Aan de faunabeheereenheden zal op basis van goedgekeurde faunabeheerplannen hiervoor ontheffing worden verleend. De schade die een grondgebruiker oploopt in een foerageergebied, wordt vergoed door het Faunafonds. Het is de bedoeling dat op termijn grondgebruikers in de foerageergebieden ook een beheerovereenkomst met de overheid kunnen afsluiten. Dan zullen de ganzenfoerageergebieden worden opgenomen in het Gebiedsplan Natuur en Landschap Gelderland.
Stimuleringskaart Ecologische Hoofdstructuur (C8) Om het realiseren van nieuwe natuur vanuit particulier en agrarisch initiatief doelgericht aan te pakken is de Stimuleringskaart EHS opgesteld. Particulieren en terreinbeheerders kunnen met deze 'werkkaart' aan de slag, met als streven om tot 2018 10.965 ha nieuwe natuur te realiseren. Door particulieren 4.282 ha, natuurbeherende organisaties 2.844 ha en door (een van) beide 3.838 ha. De kaart laat zien waar GS realisering van nieuwe natuur door particulieren en door natuurbeherende instanties als Geldersch Landschap, Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer tot stand willen laten komen.
Koepelnotitie PUP 2004 - 3e tranche subsidieaanvragen (C9) In het kader van het gebiedsgerichte beleid voor plattelandsontwikkeling hebben GS E 3,3 miljoen beschikbaar gesteld aan 22 projecten. Ruim 137 duizend euro subsidie is toegekend voor het stimuleren van kort verblijf en trektochtvakanties in en rondom het Randmerengebied door het opzetten van een keten van trekkershutten. Daarvan komen er 40 in Flevoland en 20 op de Veluwe. De provincie Flevoland stelt E 200.000,- subsidie beschikbaar. (zie ook persbericht over subsidietoekenning aan de projecten met overzicht) Duurzame ontwikkeling, ondertekening UITP Charter (C10) GS hebben ingestemd met het organiseren van een conferentie over duurzame ontwikkeling op 22 november 2004. Tijdens dit congres zal de provincie Gelderland de Full Charter van het UITP ondertekenen. Ondertekening betekent dat: . De provincie Gelderland de sociale, economische en milieu-aspecten (de 3 principes van duurzaamheid) als strategisch doel onderschrijft; . De provincie Gelderland een systeem opstelt voor regelmatige rapportering, intern en/of extern, van de implementatie van de duurzame ontwikkelingsprincipes binnen de provinciale organisatie en haar activiteiten. De Full Charter geeft het UITP inzicht in hoe de provincie Gelderland duurzame ontwikkeling toepast in de uitvoering van haar beleid. UITP staat voor Union Internationale des Transports Public en is een wereldwijde organisatie van stedelijke én regionale personenvervoersaanbieders, overheden en aanverwante organisaties. De provincie Gelderland is lid van het UITP.