Ingezonden persbericht
Persbericht &
uitnodiging voor de pers
Haarlem, 21 september 2004
Symposium: 'Geen veilige samenleving zonder resocialisatie'
Datum: dinsdag 28 september 2004
Plaats: Kerk van de Ver. Doopsgezinde Gemeente, Frankestraat 24 te Haarlem
Aanvang: 20.00 uur
HAARLEM - De wijze waarop het kabinet snijdt in het gevangeniswezen en de gevolgen daarvan zijn in de media sterk onderbelicht gebleven. De reclassering verliest dertig miljoen euro, een kwart van haar budget. Bij de Dienst Justitiële inrichtingen (DJI) moet structureel 240 miljoen euro bezuinigd worden bij een steeds groter wordende gevangenisbevolking: het kabinet heeft veiligheid immers hoog in het vaandel.
Maar hoe veilig wordt een samenleving met gevangenissen die het zo goedkoop mogelijk opsluiten van veroordeelden als kerntaak zien en de resocialisatieopdracht als een bijkomstigheid beschouwen?
De ingrijpende bezuinigingsoperatie bij de DJI vindt plaats onder het motto 'De Nieuwe Inrichting'. De keuzes die daarbij gemaakt worden, wijzen op een gebrek aan een visie over de doelstellingen van het gevangeniswezen. De veelbelovende naam 'De Nieuwe Inrichting' staat voor een streven naar meer productie voor minder geld.
Zo zullen bijvoorbeeld resocialisatie-inspanningen in de Nieuwe Inrichting beperkt blijven tot een zeer beperkte groep 'kansrijke' gedetineerden: een groep die volgens wetenschappers en de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming juist de minste hulp nodig heeft bij de terugkeer in de samenleving. Uit recent onderzoek blijkt dat de recidivecijfers met investeringen in resocialisatie met maar liefst 25 procent verminderd kunnen worden, waardoor elke geïnvesteerde euro de samenleving ¤ 3,50 oplevert. Ook hier geldt: goedkoop is duurkoop.
Over de gevolgen van deze bezuinigingen organiseert de Stichting Diaconaal Centrum voor het Gevangenispastoraat op dinsdag 28 september een symposium met het motto 'Geen veilige samenleving zonder resocialisatie'. Met Ruud Foppen als gespreksleider zullen politici, wetenschappers en mensen uit de praktijk met elkaar discussiëren. Verwacht worden onder meer dr. Gerard de Jonge (criminoloog bij Universiteit van Maastricht, lid Raad voor Strafrecht en Jeugdbescherming), Cees Boeij (voormalig directeur bij DJI), Fred van Iersel, H. Jager (CDA), C. van der Staaij (SGP).
Noot voor de redactie (