Provincie Utrecht

Persbericht

Realisatie faunapassages in de Stichtse Lustwarande

28-9-2004
Gedeputeerde staten hebben op 28 september 2004 toestemming verleend tot de financiering van drie faunapassages bij Amerongen en Vollenhove. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan een van de doelstellingen van het Agenda 2010 project Stichtse Lustwarande: het ontsnipperen van natuur om een betere migratie van dieren tussen verschillende natuurgebieden te bevorderen. Ook betekent dit een eerste invulling aan het uitvoeren van de Statenmotie van 8 april 2002, waarin wordt aangedrongen op de realisatie van faunapassages en ecoducten in de projecten Hart van de Heuvelrug en Stichtse Lustwarande.

Wat wordt er gerealiseerd?

* De bestaande duiker onder de weg bij Vollenhove wordt gebaggerd en schoongemaakt. In de duiker wordt een loopplank aangelegd, zodat in natte perioden dieren gebruik kunnen blijven maken van de passage. De duiker en de looprichel maken het mogelijk dat dieren zoals de ringslang, boommarter, hermelijn en das de weg het gehele jaar door veilig kunnen passeren. Op het landgoed Vollenhove zelf komt een doorgang voor reeën (reeënsprong).
* Bij Amerongen worden langs de N225 twee dassentunnels aangelegd. Deze tunnels zijn ook bedoeld voor verschillende soorten kleinere zoogdieren. De hoop bestaat dat er in de toekomst ook weer dassen in het gebied terugkeren en gebruik gaan maken van deze dassentunnels en misschien zelfs de nog aanwezige oude dassenburcht gaan bewonen.

* Ook wordt aan de N225 bij Amerongen een permanent amfibieënnet aangebracht om de vrijwilligers te ondersteunen die elk jaar de padden de weg overzetten tijdens de trek.

Samenwerking en financiering
Dit project wordt in zijn geheel gefinancierd door de provincie vanuit het uitgangspunt dat wij als wegbeheerder zelf verantwoordelijk zijn voor het opheffen van de barrières die de weg veroorzaakt. Tijdens de voorbereiding van het project is intensief samengewerkt met de natuurbeherende organisaties (Staatsbosbeheer en Utrechts Landschap), vrijwilligersgroepen (Amfibiewerkgroep Amerongen, Das en Boom) en eigenaren. De bijdragen die deze partijen leveren aan het functioneren van de faunapassages liggen vooral op faciliterend en ondersteunend gebied zoals het aanpassen van de beplanting, het onderhoud van de hekwerken, controle en monitoring.

Stichtse Lustwarande
De Stichtse Lustwarande is in eerste instantie vooral bekend om de hoge dichtheid aan landgoederen en buitenplaatsen, die zich als een kralensnoer aaneenrijgen langs de doorgaande provinciale weg. Maar naast de vele landgoederen en buitenplaatsen, maakt vooral ook de afwisseling het gebied uniek. Afwisseling tussen hoog (Heuvelrug) en laag (Langbroekerweteringgebied), tussen dicht (bos) en open (weilanden), tussen nat en droog.

Wat verder opvalt is het intensieve gebruik van het gebied voor zeer uiteenlopende functies: natuur en landschap, cultuurhistorie, recreatie en toerisme, wonen en werken. Al deze elementen tezamen maken de Stichtse Lustwarande tot een uniek gebied in Nederland. Het is de uitdaging voor het Agenda 2010 project "De Stichtse Lustwarande" om al deze elementen op een goede manier samen te brengen en daarbij het beste van allen naar boven te halen. Deze elementen tezamen bepalen de belangrijkste kwaliteiten van de Stichtse Lustwarande die vooral liggen op gebied van cultuurhistorie, landschap en ecologie. Behalve de drie faunapassages die voor 2004 op het programma staan wordt er tegelijkertijd gewerkt aan de realisatie van een groter ecoduct tussen de Plantage Willem III en de Elster Buitenwaarden.

Laatst gewijzigd op 09/28/2004 02:43:32 PM. Paginabeheer: C.Colaris@provincie-utrecht.nl