UVIDIS BV


Revolutionaire oplossing voor Legionella probleem

Lifeshower douche-unit doodt bacterie met ultraviolet licht

Uvidis uit Enkhuizen brengt een revolutionaire douche-unit op de markt die de gevreesde Legionella-bacteriën met behulp van UV-C licht doodt. De introductie van de Lifeshower zoals de douche-unit is gedoopt, vindt plaats op de vakbeurs Aquatech die van 28 september tot en met 1 oktober in de RAI te Amsterdam wordt gehouden.

Tests, uitgevoerd door KIWA wijzen uit dat het water uit de Lifeshower vrij is van de legionellabacterie. Van de circa 40 miljoen Legionella bacteriën die in het Kiwa-onderzoek gedurende een half uur door het water stroomden, is er geen enkele na het passeren van de douche-unit teruggevonden.
De Lifeshower is geen opzichtige en ruimte innemende reinigings-installatie maar een trendy vormgegeven douche-unit waarbij alle geavanceerde technologieën in een slanke buis zijn weggewerkt. Deze douche-unit is daarmee een sieraad voor elke design badkamer. In de buis van deze innovatieve douche-unit is op een ingenieuze wijze onder meer een UV-C lamp en een filter aangebracht. Wanneer de thermostatische mengkraan open wordt gedraaid, stroomt het water langs een UV-C lichtbundel die de legionellabacterie onmiddellijk doodt.

Minimaal 80 doden en 40.000 besmettingen per jaar Sinds de grote uitbraak van de veteranenziekte op de West-Friese Flora in 1999 als gevolg waarvan 32 bezoekers zijn overleden, zit de angst er voor een Legionella besmetting in Nederland goed in. En niet geheel onterecht zo blijkt. Recent onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven rechtvaardigt het vermoeden dat het aantal van circa 80 geregistreerde dodelijke slachtoffers per jaar als gevolg van een Legionella besmetting in werkelijkheid wel eens een veelvoud daarvan zou kunnen bedragen. Elk jaar lopen zo'n 40.000 mensen een besmetting op. Eerder onderzoek, door de GGD uitgevoerd in 450 woningen in Rotterdam, toonde aan dat de gevreesde bacterie in 4,5% van de woningen in het drinkwater aanwezig is.
De Legionella bacterie groeit door celdeling snel in drinkwaterleidingensystemen waar het water (regelmatig) stilstaat en opgewarmd wordt tot boven de 250 Celsius. Deze situaties komen onder andere veel voor in de badkamer.

Legionella preventie methoden
Veel ziekenhuizen, sportcentra, hotels en verzorgingscentra hebben sinds de fatale uitbraak in Bovenkarspel geïnvesteerd in kostbare en bouwtechnisch ingrijpende methoden om de kans op besmetting te verkleinen.
Legionella preventie is op verschillende manieren mogelijk. Een van de methoden is thermisch beheer waarbij de waterleiding langdurig wordt doorgespoeld met heet water of waarbij het warme water continue sterk wordt verhit. Een andere - in Nederland verboden methode - betreft de chemische bestrijding (gedoseerd toevoegen van chemische middelen in het drinkwater). Ook filtratietechnieken worden in gezet in de strijd tegen de legionellabacterie. De methoden zijn veelal óf zeer kostbaar, óf milieuonvriendelijk óf bieden geen optimale veiligheid. Na iedere maatregel blijft een zeker risico van besmetting aanwezig omdat de Legionella bacterie zich maar zeer moeilijk uit de zogeheten biofilm in de leiding laat verwijderen.

Ontwerp verhult hoogwaardige techniek
Met de ontwikkeling van de UV Lifeshower behoren alle nadelen van de tot dusver toegepaste preventieve methoden tot het verleden. Want alleen daar waar de bacterie gevaarlijk kan worden, namelijk bij het gebruik van de douche (aërosolvormend water), vindt een effectieve desinfectie plaats.
De UV Lifeshower is op het oog een traditionele douche-unit die voorzien is van een thermo-statische mengkraan. Het enige waarin de UV Lifeshower zich naast zijn fraaie vormgeving zichtbaar van een gewone douche-unit onderscheidt, is een klein LED dat oplicht bij gebruik van de douche. Maar schijn bedriegt want het slanke ontwerp verhult verschillende hoogwaardige technologieën. Zo bevat de buis, naast een een UV-C lamp, een terugloop automaat ter voorkoming van een mogelijke nagroei van bacteriën in de unit zelf, een antibacterieel filtersysteem dat amoebes (met daarin Legionella bacteriën) tegenhoudt en een elektromagneet die de glazen kwartsbuis om de UV-C lamp vrijhoudt van kalkaanslag. Daarnaast zijn er diverse alarmfuncties ingebouwd.

Kema Keur
De UV Lifeshower zal van een KEMA keur worden voorzien en is eenvoudig door de erkende vakman te installeren. De lamp werkt op 12 V. De aansluiting van de UV Lifeshower op het 220 net kan van elders worden gehaald. Onderhoud aan de Lifeshower is een voorwaarde. De consumentenprijs bedraagt 1140,- euro. De Lifeshower is verkrijgbaar bij de erkende installateur.

Voor meer informatie en het opvragen van digitaal fotomateriaal kunt u contact opnemen met Uvidis BV, De Dolfijn 24, 1601 MG Enkhuizen, tel.
0228-325137

21 sep 04 09:37