Ingezonden persbericht


De invloed van chemische analysemethoden op de kwaliteit van het leven

Datum en plaats: dinsdag 28 september 2004, Brussel

Geachte persrelatie,

Chemische bestanddelen zijn een belangrijk onderdeel van allerlei producten in ons dagelijks leven: brandstof, voeding, dranken, geneesmiddelen en dergelijke. De exacte samenstelling en hoeveelheden van die chemische bestanddelen zijn van doorslaggevende invloed op de doelmatigheid én de veiligheid van producten.

Het voortdurend meten en analyseren van chemische bestanddelen in allerlei producten is dan ook letterlijk van levensbelang. Maar hoe accuraat zijn deze testresultaten? En wat is de invloed van de ene analysemethode ten opzichte van de andere? Bestaan er wettelijke kaders voor data-analyse? En hoe zit het met de kwaliteitscontrole van analysemethoden?

Het Virtual Institute for Chemometrics and Industrial Metrology (VICIM) nodigt u graag uit voor de eerste rondetafelconferentie over de kwaliteit van data-analyse en de manier waarop dit ons dagelijks leven beïnvloedt. VICIM is een Europees onderzoeksinstituut dat zich toelegt op de wetenschap van het meten. De zes Europese competence centers van VICIM zijn de Radboud Universiteit Nijmegen, de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit van Bergen (Noorwegen), Università di Milano-Bicocca (Italië), Universitat Rovira i Virgili (Spanje) en National Institute of Chemistry (Slovenië).

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 28 september 2004 van 11.00 tot 12.30 uur in het Residence Palace, Wetstraat 155 in Brussel. Tijdens de discussie behandelt een panel van Europese experts en opinieleiders op het gebied van milieu, gezondheidszorg en voedselveiligheid verschillende cases. Daarbij zullen zij onder meer ingaan op zwakke plekken in de huidige manier van data-analyse en suggesties doen voor verbeteringen.

Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Sanne Vermeulen van Progress Communications via e-mail: sanne@progresscommunications.nl of telefoon: 020 - 363 11 52. Meer informatie over VICIM vindt u hieronder en op www.vicim.urv.es.

Met vriendelijke groet,

Sanne Vermeulen
Progress Communications

Telefoon: 020 - 363 11 52
E-mail: sanne@progresscommunications.nl

Over VICIM
Het Virtual Institute for Chemometrics and Industrial Metrology (VICIM BV) is een virtuele organisatie die zich toelegt op de promotie van kosteneffectieve methoden voor chemische metingen. Die zijn mogelijk door het gebruik van moderne chemometrische benaderingen en het ontwikkelen van procedures voor het adequaat beoordelen van de kwaliteit van de methoden en meetresultaten. Chemometrie richt zich op de ontwikkeling en toepassing van nieuwe data-analysetools voor het efficiënt onttrekken van relevante informatie uit grote hoeveelheden data van hoge kwaliteit.

VICIM brengt experts van verschillende Europese instituten samen, die een brede variëteit van expertisevelden bestrijken op het gebied van chemometrische methoden en toepassingsgebieden (geneesmiddelen, voeding & dranken, olie & gas en milieu). De experts van universiteitslaboratoria en spin-off-bedrijven zijn ingedeeld in competence centers in zes landen: de Radboud Universiteit Nijmegen, de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit van Bergen (Noorwegen), National Institute of Chemistry (Slovenië), de Universitat Rovira i Virgili (Spanje) en de Università di Milano-Bicocca (Italië).

De leden van het instituut zijn in hoofdzaak werkzaam in metrologie (de wetenschap van het meten) en in chemometrie, dat zich richt op het interpreteren en verwerken van chemische meetgegevens.

Professor D.L. Massart van de Vrije Universiteit Brussel, pionier en toonaangevend onderzoeker op het gebied van chemometrie, is de initiatiefnemer van VICIM. Het project wordt gedurende drie jaar (2002-2004) gesteund door het 'Competitive and Sustainable Growth'-programma van de Europese Gemeenschap. Nu het instituut een eigen plaats heeft verworven, stelt het zich ten doel om diensten te leveren aan Europese en wereldwijde industriële klanten. VICIM biedt elektronische leergangen en cursussen in chemometrie en metrologie, onderzoek, consultancy en software. Meer informatie over het VICIM is beschikbaar op www.vicim.urv.es.