China: Grote zakelijke risico's voor MKB

Goedkoop vaak onverwacht duurkoop

EINDHOVEN, 20040928 -- China lijkt het eldorado voor goedkope inkopen en uitbesteding, maar door communicatie, culturele en logistieke problemen komen MKB-ers al snel in de problemen. Is China alleen weggelegd voor de grote jongens?


Op www.movetoholland.nl vertelt de management coach voor marktleiderschap over de problemen waar een MKB-er voor staat als hij of zij overmoedig rechtstreeks in China zaken probeert te doen. Toch is zakendoen wel degelijk mogelijk in China, óók voor MKB. Duidelijke keuzes dienen gemaakt te worden met goede partners anders kan het avontuur volgens Dhr. Close duur komen te staan.

99% van de Chinezen spreekt géén Engels en leest ook geen westerse tekens. De Chinezen hebben een cultuur waarin schaamtegevoelens en gezichtverlies belangrijke invloed hebben op hun gedrag. Hierdoor hebben ze de grootste moeite om rechtstreeks met Europeanen of Amerikanen zaken te doen.

De multinationals bouwen hun relaties geduldig op en gebruiken lokale Chinese managers om deze problemen op te lossen. Een MKB-er heeft vaak noch de tijd noch de middelen om het zo aan te pakken. Toch is produceren in China erg lucratief met name als het gaat om producten met veel handarbeid, daar de arbeidslonen erg laag zijn. Van belang is dat veel aandacht wordt besteed aan het nauwgezet vaststellen van de productspecificaties en de controle op de correcte uitvoering daarvan door de fabrieken.

Producten die daarna het logistieke proces in gaan om de lange weg naar Europa af te leggen moeten wel precies goed zijn anders is corrigeren bij aankomst vaak onmogelijk of enorm kostbaar. Een zeecontainer doet er bijna een maand over om het traject af te leggen mits deze al op de boot zit. Op dit moment is echter de transportbehoefte groter dan de capaciteit. Kleine klanten moeten vaak tot 3 weken wachten om aan de beurt te komen, mits de containerplaats in de Chinese haven wordt geboekt en onderhandeld. Het kan erg heet zijn in China en de producten ondervinden daar vaak last van. Bedorven, verschimmelde of gesmolten producten kunnen daardoor in Europa aankomen. Wie is dan aansprakelijk?

Deze problemen zijn reeel voor groot en klein. De beste manier voor MKB om toch profijt te hebben van de mogelijkheden van China is om zich te laten begeleiden door een gespecialiseerde tussenorganisatie, die in China én in Europa, de zaken behartigt, en in haar inkoop en uitbestedingsstrategie de bovenstaande problemen meenemen en inschatten.

Meer informatie: www.movetoholland.nl