Gemeente Best

27-09-2004
Drank- en Horecawet gemeente Best nog onvoldoende nageleefd

Meer zicht op toezicht
Drank- en Horecawet gemeente Best nog onvoldoende nageleefd De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft binnen de gemeente Best een onderzoek uitgevoerd naar de uitvoering van de Drank- en Horecawet door de gemeente. Dit is gebeurd naar aanleiding van een vernieuwd toezichtprogramma "Meer zicht op toezicht". In het kader van het toezicht op de vergunningverlening op grond van de Drank- en Horecawet is een aantal gemeenten geselecteerd, waaronder Best. Belangrijkste conclusie van het rapport is dat de gemeente Best de Drank- en Horecawet de afgelopen jaren in onvoldoende mate heeft uitgevoerd. Het rapport is besproken met de burgemeester. Tijdens dit gesprek heeft VWA aangegeven dat de gemeente wel op de goede weg zit. De VWA heeft aangegeven dat er sinds medio 2003 een verbetering te zien is. Daarnaast is er een aantal verbeterpunten aangegeven, waarvoor de gemeente inmiddels een plan van aanpak opstelt.

Onderzoek VWA
De VWA heeft een aantal gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de gemeente. Ook heeft de VWA dossieronderzoek gedaan, waarbij de dossiers van de 15 laatst verleende vergunningen nader zijn onderzocht. De VWA heeft naast deze 15 bedrijven ook nog steekproefsgewijs controles bij 26 andere bedrijven uitgevoerd. Belangrijkste conclusie van het rapport is dat de gemeente Best de Drank- en Horecawet de afgelopen jaren in onvoldoende mate heeft uitgevoerd. De verlening van de vergunningen gebeurde marginaal en ad hoc. Daarnaast was de kwaliteit van de vergunningen onregelmatig. Van actualisering was nauwelijks sprake en handhaving vond niet plaats.

Verbeteringen
De VWA heeft sinds 2003 een aantal verbeteringen geconstateerd: zo is de actualisering van het
vergunningenbestand aangepakt en er is integraal horecabeleid in ontwikkeling. Volgens de VWA is er binnen de gemeente te weinig tijd, capaciteit en prioriteit voor de uitvoering van drankwettelijke taken. Wel is de VWA duidelijk geworden dat er bij bestuur en management belangstelling en prioriteit bestaat om de uitvoering te verbeteren.
De algemene conclusie van de VWA wordt uitgewerkt in een aantal nadere maatregelen die de
gemeente moet nemen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in wenselijkheden, sterke aanbevelingen en verplichtingen. De belangrijkste maatregelen die de VWA verwacht, zijn:


· Opstellen c.q. uitbreiden van integraal horecabeleid. Hiermee is de gemeente volop aan de slag. In overleg met de Horecavereniging Best wordt het
horecabeleid ontwikkeld. Ook andere belanghebbende, zoals bewonersoverleggroepen, sport-verenigingen en buurtverenigingen, worden hierbij betrokken.

· Meer menskracht, tijd en middelen voor uitvoering Drank- en Horecawet.
In het kader van de gemeentelijke reorganisatie wordt de uitvoering van de Drank- en Horecawet
ondergebracht binnen het team "Vergunningen". Aan de Drank- en Horecawet zal binnen dit team meer tijd worden besteed dan nu het geval is.

· Verbeteren toetsing aanvragen om drank- en horecavergunning. Ook hiermee is de gemeente inmiddels al aan de slag gegaan. Sinds 1 mei 2004 is een nieuwe medewerker bijzondere wetten werkzaam binnen de afdeling Algemene Zaken. Zij houdt zich onder meer bezig met de uitvoering van de Drank- en Horecawet. Hierbij wordt al rekening gehouden met de wensen van de VWA. Zo worden de verklaringen sociale hygiëne voortaan gewaarmerkt en wordt er gewerkt met een checklist waaraan een aanvraag om vergunning wordt getoetst.
· Opstarten bestuurlijk toezicht en handhaving. Hierover worden in het horecabeleidsplan bepalingen opgenomen. Eén hoofdstuk gaat specifiek over handhaving, waarin exact is aangegeven welke stappen worden genomen bij welk soort overtreding. Ook ten aanzien van de overtreding van de Drank- en Horecawet wordt een dergelijk stappenplan opgenomen.

Achtergrond VWA
De VWA geeft binnen het Staatstoezicht op de Volksgezondheid onafhankelijk invulling aan de
gezondheids- en consumentenbescherming in de gehele productieketen van levensmiddelen en non-food door het uitvoeren, toetsen en initiëren van beleid en het signaleren van bedreigingen. De Voedsel en Waren Autoriteit is belast met het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet.