Provincie Zuid-Holland
Resultaat handhavingsestafette
Veel kleine, weinig grove overtredingen geconstateerd
De handhavingsestafette 2004 in de provincie Zuid-Holland heeft veel kleine en weinig grove overtredingen opgeleverd. Niet alle geplande controles konden worden uitgevoerd. De weersomstandigheden stonden controles vanuit de lucht niet toe. De helicoptervluchten werden geannuleerd. Enkele geluidsmetingen konden door de harde wind evenmin plaats vinden. In veel gevallen konden de overtredingen afgedaan worden met een mondelinge of schriftelijke waarschuwing. Betrokken bedrijven kunnen de komende maanden rekenen op extra aandacht. Er zijn 120 processen verbaal opgemaakt. In enkele gevallen liep er al een dwangsomprocedure.
De controles vonden niet alleen overdag plaats. 's Nachts werd gecontroleerd op illegaal vissen en jagen. Er vonden 17 controles plaats, waarbij tien overtredingen werden geconstateerd. Het meest in het oog springende was het jagen bij een voerplek. De politie heeft hier 18 dode wilde eenden in beslag genomen. Verder leverde de controles van volières vijf kluten, vijf plevieren en twee eksters op met valse pootringen. De vogels zijn ondergebracht in een opvangcentrum. In een reptielenwinkel werd een Moorse landschildpad aangetroffen waarvan de legaliteit door de eigenaar niet kon worden aangetoond. In de Krimpenerwaard werd een jager staande gehouden en van zijn geweer, munitie en buit ontdaan omdat hij geen jachtrecht had.
Goeree-Overflakkee
Grove overtredingen werden bijvoorbeeld geconstateerd bij een aantal voedingsmiddelenbedrijven op Goeree-Overflakkee. Daar troffen controleurs een opslag met open bakken olie aan, vlakbij het oppervlaktewater en een lozing van afvalwater met een pijpje in een sloot. Controleurs kwamen op hun route enkele losgebroken koeien tegen. Die werden netjes in het weiland teruggezet. Een andere controleploeg verleende assistentie bij een ongeval waarbij een auto te water was geraakt.
Zuid-Holland Zuid
In Zuid-Holland Zuid troffen de controleurs een illegale tanksanering aan, waarvoor proces verbaal is opgemaakt. Bij transportcontroles bleek dat de Provinciale milieuverordening goed wordt nageleefd.
Rijnmond
Veel werk krijgt de provincie in het Rijnmondgebied aan twee zwembaden. Hier werden diverse onveilige en onhygiënische situaties aangetroffen. Daarvoor wordt een handhavingstraject gestart. Ook in het Rijnmondgebied werden weinig overtredingen geconstateerd bij transportcontroles.
Haaglanden
In Haaglanden bleken diverse horecabedrijven de veiligheid met een korreltje zout te nemen. De brandweer trof afgesloten vluchtdeuren aan en constateerde diverse malen dat er geen noodverlichting was. Evenmin was er in alle gevallen een gebruiksvergunning afgegeven. Bij enkele strandtenten stonden teveel gasflessen en was de opslag van gevaarlijke stoffen niet goed geregeld.De verlichting van kassen was in veel regio's goed. In het Westland echter, bleek bij 21 van de 28 bezochte bedrijven de verlichting niet in orde. Daar worden dwangsomprocedures gestart en zijn processen verbaal opgemaakt. Maar liefst 13 processen verbaal werden opgemaakt bij tuinbouwbedrijven waar percolaat lekte uit afvalcontainers en waar organische afvalstoffen verkeerd waren opgeslagen.
Rijnstreek
Ook in de Rijnstreek bleek de verlichting van kassen vaak niet in orde. In Nieuwkoop bijvoorbeeld ontbrak in een aantal gevallen de zijkantverduistering. In één geval deed de tuinder de verduisteringsschermen snel naar beneden bij de komst van de controleurs. Dit bedrijf houdt de komende tijd de belangstelling van de controleurs. Bij tien van de 16 controles van propaangastanks bleek dat ze niet veilig genoeg stonden en/of niet aangemeld waren. Bij controle vanaf het water werd ontdekt dat bij een opslagtank van minimaal 1000 liter een lekbak ontbrak. Er werden in het gebied twee mogelijk illegale gronddepots aangetroffen.
Leidse regio
In de Leidse regio werd vanaf het water ontdekt dat bij een bedrijfsterrein het hemelwater rechtstreeks in het oppervlaktewater wegvloeide. Hiervan zijn monsters genomen. Wanneer uit onderzoek blijkt dat dit water verontreinigd is, wordt alsnog een rapport opgemaakt. Rapport werd wel direct opgemaakt bij een sauna. Daar werd corrosie in het plafond geconstateerd en enkele onveilige en onhygiënische situaties aangetroffen. In het buitengebied werden 32 panden gecontroleerd op permanente bewoning. In 14 gevallen bestaat een ernstig vermoeden waarop actie wordt ondernomen.
Duin- en Bollenstreek
Deuren in een gevel, zonder dat daarachter een balkon of een terras is, en een vluchtroute over de luifel van winkels zonder dat die route adequaat is beveiligd, werd in de Duin- en Bollenstreek 41 keer aangetroffen. De bewoners van deze panden hebben over deze onveilige situatie een brief in de bus gekregen. Bij twee tankstations bleek dat de verplichte brandblussers ontbraken of te vroeg naar binnen werden gehaald. Dat leverde een schriftelijke waarschuwing en een proces verbaal op. Relatief erg vaak werden bedrijfspanden illegaal bewoond.
Midden-Holland
In Midden-Holland hadden controleurs een "heterdaadje" bij bezoek aan een koel-opslagloods. Afvalwater met daarin brokken vlees werd naar een straatkolk geveegd. Hier wordt een strafrechtelijk actie ondernomen omdat er helemaal geen afvoersysteem is aangebracht. Bij een opslag en transportbedrijf werd geconstateerd dat de vrachtwagens op het terrein werden gewassen zonder dat ook hier het afvalwater werd opgevangen. Aftanken van de auto's gebeurde met een lekkende brandstofslang en zonder toezicht van de chauffeur. Ook aan de wijze van opslag van gevaarlijke stoffen ontbrak het nodige, waardoor er brand- en explosiegevaar is. Ook hier is proces verbaal opgemaakt.
723 overtredingen
De actie werd gecoördineerd door de provincie Zuid-Holland. Medewerkers van de provincie, gemeenten, hoogheemraadschappen, brandweer, Rijksinspectiediensten, milieudiensten, douane, politie en justitie waren ook buiten kantooruren actief tijdens deze grootscheepse actie. In totaal hebben 422 personen, 2947 uur, 1580 maal gericht gezocht naar overtredingen. Dat leverde 723 overtredingen op. Doel van de actie is om naast het controleren van het nalevingsgedrag, te kijken hoe de samenwerking kan worden verbeterd. Controles waren onder meer gericht op de horeca, zwemgelegenheden, afvaltransporten, glastuinbouw, visserij en lozingen. Veel controles stonden in het teken van veiligheid. Maar ook werd gezocht naar illegale bewoning in het buitengebied en overtredingen van regels in natuur- en recreatiegebieden. De actie eindigde zaterdag 25 september om 12.00 uur. De resultaten van de estafette worden door de betrokken instanties gebruikt om procedures en regels van milieuwetten en -regelgeving beter op elkaar af te stemmen. Het voorlopige rapport van de actie is te vinden op de website van de provincie Zuid-Holland, www.zuid-holland .nl
Op 28 september tijdens het twee-wekelijkse persgesprek van GS wordt de estafette besproken en zijn de conclusies beschikbaar. Dit gesprek vindt plaats in het provinciehuis in Den Haag van 14.00 uur tot 15.00 uur.
Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22